Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2017, 13:06

Як заробити на криптовалютах

Біткоїн - найвідоміша в світі криптовалюта. Більш того, вона найдорожча: зовсім недавно її ціна пробила позначку в $5000. Правда після цього вартість «відкотилася» й зараз знаходиться на рівні $3726. Біткоїн - далеко не єдина криптовалюта. Існують ще тисячі так званих «монеток» та способів на них заробити. Liga.net написала, яким чином можна заробити на криптоактивах.

Про що мова

Звідки ажіотаж? «Якщо говорити про крипторинки, то мова йде про окупність протягом місяців. Уявіть собі, що ви дізналися про тему, коли, вкладаючи $100, через півроку ви отримаєте $200, $300 або навіть $400. Це приваблює людей », — розповідає керуючий партнер iGuards Андрій Великий.

У традиційного бізнесу, як правило, менша рентабельність. Якщо не красти й не брати участь в корупційних схемах, на повернення інвестицій можуть піти роки.

Хом'яки

Початківців інвесторів в криптовалюти підстерігає безліч ризиків. Тому головне — пам'ятати, що якщо ти не знаєш, хто в схемі хом'як, то хом'як — це ти.

Кого називають хом'яками? Це суспільство, яке біжить туди ж, куди всі, не розбираючись в процесі, і яке по ходу бігу стрижуть. Небезпека підстерігає будь-якого новачка. Якщо ви вже не новачок, вас все одно можуть обдурити, хоч зробити це й складніше.

Для людини, яка думає, що сьогодні вкладе $100, а завтра отримає $200, є погані новини. «Якщо вам кажуть про гарантований прибуток, потім про пасивний дохід, потім пропонують рефереальную програму (учасник програми, що реєструється за рекомендацією іншого учасника), щоб ви привели одного та отримали частку від його доходу, говорять про надприбутки — це гарантований кидок», — пояснює Великий.

Існують ризикові криптопроекти, де ці ризики можна зменшити. Й існують такі, які ставлять перед собою одну просту мету: взяти у вас гроші та забрати собі. Таких проектів потрібно уникати.

Гарантований прибуток

На яких проектах можна заробити без особливих ризиків? «За часів золотої лихоманки потрібно продавати лопати. Зараз, коли всі в єдиному пориві біжать на ринок криптовалют, можна піти шляхом продажу лопат, або в нашому випадку — обладнання для майнінгу. Це найпростіший спосіб увійти в ринок неспеціалісту », — вважає Великий.

В цьому випадку необов'язково розбиратися в цифрових валютах, стежити за курсами або біржами. Ви купуєте обладнання в Китаї, привозите в Україну й продаєте. Головне — розуміти, яке саме обладнання потребують майнери.

Сьогодні популярні два варіанти. Так звані Асіка (Asic-чіпи) та ферми на відеоплатах. «Асіки існують для алгоритмів таких валют, як Bitcoin, Litecoin й Dash», — пояснює CTO Acronym.systems Матвій Сиворакша.

Asic-чіпи для Bitcoin виробляють три компанії: Bitmain, BitFury та Canaan (Avalon). Для Litecoin — Bitmain, InnoSilicon та L21. Для Dash — Bitmain, InnoSilicon та iBelink. «Обладнання в середньому окупається за 8-14 місяців. В цілому інвестиції в майнінг можуть починатися від $2000 », — каже Сиворакша.

У цього бізнесу невисока маржинальність, але ризики непорівнянні з ризиками інших учасників ринку.

Майнінг

Новенькі біткоїни добувають майнери. Якщо ви вирішите зайнятися цим бізнесом, без допомоги спеціалістів не обійтися. Процес «видобутку» виглядає наступним чином. Монети дістаються як винагорода за кожний наступний доданий блок в ланцюзі блокчейн. Для цього комп'ютер майнера вирішує завдання системи, вгадуючи випадкове число.

Чим більше майнери борються за блок, тим складніше завдання. Система робить це, щоб в блокчейн відправлялося не більше одного блоку приблизно в 10 хвилин. Хто вирішить завдання першим, той й отримує нагороду у вигляді біткоїну. Таким чином, ланцюг підписів, криптографічно зашифрованих й доданих до блоку, — це і є криптовалюта.

У майнера з більш потужним обладнанням шанс на успіх вище. Тому люди вкладають багато грошей в ферми біткоїнів. Бізнес досить простий. Порожні приміщення заповнюють обладнанням для майнінгу, яке безперервно вирішує завдання та видобуває біткоїни.

Майнінг можна запустити й на обладнанні, яке збирається з комплектуючих для звичайних комп'ютерів.

«У плюсі ​​можна залишитися, якщо ціна валюти, яку ви майните, зростає таким же темпом, як і темп розвитку обчислювальних потужностей. В такому випадку ви зберігаєте свою прибутковість. Відповідно, якщо ціна валюти знижується, знижується й ваш прибуток », — пояснює Великий.

Трейдинг

Крім збірки, продажу та експлуатації обладнання способом заробітку можуть бути звичайні валютообмінні операції — долари на біткоїни й навпаки.

«Навесні цього року була ситуація, коли весь ринок монет ріс. Можна було прийти на будь-яку біржу, грубо кажучи, поставити $1 на будь-яку монету та автоматично бути в плюсах », — каже Великий.

Але це унікальна ситуація, і вона може не повторитися. Тому вхід в цей сегмент вимагає певних знань. Вам потрібно знати, за якою ціною купувати криптовалюту, якщо хочете залишитися в плюсі. Найпростіший спосіб — купити біткоїни і чекати, поки курс виросте.

Такий метод, як і раніше працює. Інше питання — як довго це триватиме.

Інвестинг

При активному інвестуванні ситуація ускладнюється. Ви не тільки купуєте криптовалюту та чекаєте зміни ціни, але ще й торгуєте нею протягом дня. При формуванні криптовалютного портфеля насамперед важливим є правильний вибір активів та торгових майданчиків. Мостом для виходу на ринок до цього дня служить біткоїни.

«Немає більш простого способу купити криптовалюту, як через подвійну конвертацію. Тобто спочатку ми купуємо цифрову валюту за традиційні гроші, а потім виводимо назад », — радить незалежний криптотрейдер Кір Келевра.

Схильні до ризику інвестори можуть інвестувати в найдинамічніші альткоїни та токени. Або в інші перспективні криптоактиви, такі як ethereum або dash. Тут доведеться витратити більше часу на вивчення інфраструктури та всього ринку.

Якщо ви купили на біржі якийсь криптоактив, виводьте його далі, тому що біржі мають властивість закриватися. Найбезпечнішим варіантом тут виступає апаратний гаманець — окремий пристрій, де зберігаються приватні ключі до криптовалюти.

Ступінь конфіденційності ключів дуже високий - для доступу потрібно знати 4-значний пін-код та пароль безпеки довжиною в 24 слова. Кінцеве підтвердження транзакції відбувається шляхом натискання фізичної кнопки на пристрої. Це виключає віддалену крадіжку криптовалюти.

Гаманець можна підключати до ноутбука, телефону, на ньому можна зберігати будь-які коїни й не хвилюватися, що завтра їх може не виявитися на місці.

ICO

Це альтернативний спосіб залучення капіталу, який дозволяє взяти участь в цікавих проектах. І хороший шанс заробити, якщо ви розумієте, в який проект входите. Але тут є ряд недоліків. По-перше, ринок починає перегріватися — кількість проектів, які виходять зараз на ICO, зашкалює.

По-друге, популярність цього виду заробітку залучає безліч шахраїв.

«В 9 з 10 проектів люди виходять на ICO, для того щоб просто зібрати грошей та зникнути. Їм не треба думати про подальшу долю токенів. Маючи великі маркетингові бюджети, вони думають тільки про рекламу і PR », — зазначає Великий.

Серед цієї божевільної кількості пропозицій пробитися дійсно хорошому проекту вкрай важко. Найчастіше люди, начитавшись про божевільні прибутки, несуть гроші, навіть не читаючи white paper ICO — документ, на підставі якого клієнт приймає рішення на користь компанії або продукту. Це і є самим ризиковим способом заробити в області криптовалют. Тому інвестору вкрай складно відрізнити перспективний проект від шахрайського.

«Людям, яким невідомо поняття« ризик », припаде до душі інвестування в ICO-проекти на ранніх стадіях (pre-sale та tokensale) — ще до виходу активу на ринок, але, по суті, це інвестування в повітря», — каже Кір Келевра.

Коментарі - 3

+
0
gastgeber
gastgeber
25 вересня 2017, 15:52
#
НЕ покупать!
+
0
bampi
bampi
25 вересня 2017, 18:52
#
Единственный способ заоаботать — парный трейдинг. Все остальное — удача.
+
0
Fabron
Fabron
26 вересня 2017, 21:21
#
Если все поставят у себя в квартире ферму и будут производить биток — угадайте сколько битки будут стоить??? Мавродий в шоке!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися