Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2017, 8:30

Що буде з доларом на цьому тижні

Минулий тиждень був досить непростим для гривні на валютному ринку. За перші два дні долар навіть подешевшав на 8 копійок — з 26,21/26,245 до 26,13/26,15 гривень на вечір вівторка. Але в наступні три дні він не тільки стрімко відновив позиції, але й подорожчав до 26,26 / 26,29 гривень до кінця п'ятничної сесії.

Нові загрози для гривні

В цілому за тиждень американська валюта виросла на 5 копійок. Це начебто і не так багато, якщо порівняти зі стрибками курсу 2014-2016 років, коли за день гривня дешевшала на 60-70 копійок.

Але не варто забувати, у який час зараз відбувається це зниження гривні на міжбанку. Цей період у попередні місяці традиційно був дуже сприятливим для курсу гривні:

1) Проходили дні бюджетних розрахунків у клієнтів банків. Зазвичай у цей час пропозиція валюти перевищує попит. Але цього не сталося у вересні. Більш того,  НБУ довелося минулого четверга оперативно продати $27,1 млн для часткового «погашення» ажіотажу на торгах;

2) Україна розмістила на міжнародних ринках валютні папери на $ 3 млрд. За рахунок цих грошей країна частково знизила своє боргове навантаження на 2019 та 2020 роки, викупивши папери з погашенням в цей період. Це позитивно впливає на стан фінансової системи в середньостроковій перспективі;

3) Зовнішні ціни і попит на українську продукцію залишаються досить сприятливими. Це забезпечує більш-менш стабільний приплив валютного виторгу від експортерів. Але з'явилася загроза зростання цін на енергоносії, що змушує імпортерів газу і нафти активно скуповуватися валютою для сплати за енергоресурси. Цей фактор збільшує попит на міжбанку;

4) Нацбанк намагався підтримати курс. Віноперативно продав на аукціоні $27,1 млн 21 вересня, коли долар стрімко пішов вгору з метою в 26,30 гривень вже за першу годину торгової сесії.

В цілому це допомогло гривні, але за результатами торгів в цей день курс долара виріс на 6 копійок;

5) На готівковому ринку за тиждень була принаймні одна спроба зіграти «на підвищення» на тлі зростання котирувань міжбанку. В середу частина операторів спробувала підняти долар до рівня в 26,40-26,45 гривень при продажу. Але ця спроба не була успішною — долар просто не купували за такою ціною і обмінники знизили котирування продажу до вже звичних на той момент 26,30-26,35 гривень. Тільки у п'ятницю, коли стало зрозуміло, що на міжбанку стійкий тренд на зростання по валюті, долар в обмінниках пішов на 5-10 копійок вгору. Тобто готівковий ринок теж тримався «до останнього»...

Все це говорить про те, що ситуація на міжбанку небезпечна для гривні. Є чинники, які здатні дуже швидко підірвати курс.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

Наближення закінчення місяця і кварталу. Це традиційно збільшує активність клієнтів на валютному ринку — всім треба завершити свої зовнішньоекономічні розрахунки до звітної дати. Можна додати, що 1 жовтня — це завершення фінансового року в США і частині країн ЄС. Це активізує українські «доньки» великих іноземних компаній та призводить до збільшення попиту на валюту з їхнього боку для завершення господарських операцій з їх материнськими структурами. Це буде двояко впливати на курс: з одного боку, збільшуючи попит на валюту, з іншого — активізуючи її заведення в країну великими експортерами;

Зростання різниці курсів на готівковому і безготівковому валютному ринку знову стимулює спекулянтів на «переливи» валюти між готівковим і безготівковим ринками і підсилює валютні ризики. Це працює проти гривні.

А якщо додати до цього поступове збільшення попиту на готівкову валюту, яке спостерігається з четверга, та зростання ліквідності в банківській системі (залишки на коррахунках банків перевищували весь минулий тиждень 50 млрд гривень і тільки в п'ятницю знизилися до 48,9 млрд) — отримуємо ресурс для початку масштабних спекулятивних ігор «на підвищення»;

Зберігається сприятлива динаміка цін і попиту на українську продукцію на зовнішніх ринках. По експорту металу та зерна для України поки що все добре. Але вже з'явилися перші тривожні дзвіночки — зростання цін на енергоносії (в першу чергу, на нафту).

Це несе в собі загрозу зростання попиту на валюту для їх оплати, а також прискорення інфляції. Як тільки черговий раз виростуть ціни на бензин та газ,  всі товари і послуги на внутрішньому ринку подорожчають. А це означає, що про прогнози НБУ щодо інфляції за рік в межах 12% можна буде забути. Так що курсова бомба уповільненої дії поки не нейтралізована.

Всі ці фактори на цьому тижні будуть діяти двояко на поведінку учасників міжбанку, а зростаючий тренд по долару може закріпитися всерйоз і надовго.

Є ще одна прихована загроза для української економіки і курсу, про яку поки чиновники НБУ і уряду особливо не говорять, але скоро раптом різко «прозріють» …

Це рішення ФРС США про початок політики щодо скорочення балансу з жовтня цього року. Такі дії Федрезерву приведуть до скорочення доларової ліквідності у світі в короткостроковій і середньостроковій перспективі.

Якщо при цьому у США до кінця року відбудеться підвищення процентної ставки (у чому міжнародні аналітики не мають жодних сумнівів), це призведе до повернення багатьох вкладень інвесторів з ринків, що розвиваються, у більш стабільну американську економіку.

У свою чергу, це збільшить вартість запозичень для країн, що розвиваються, а також стимулюватиме зміцнення позицій долара на світових фінансових і валютних ринках.

Чим це загрожує Україні, яка не квапиться з проведенням глобальної економічної перебудови нашої сировинної моделі економіки, та ще й у поєднанні з поступовим зростанням цін на енергоносії — зрозуміло.

Після таких рішень ФРС потенційне зростання американської валюти змусить фінансових директорів великих компаній:

1) задуматися про хеджування нових валютних ризиків по долару в коротко- і середньостроковій перспективі;

2) терміново проаналізувати ризики скорочення зовнішнього фінансування (у кого таке є) при несприятливому для нашої економіки розвитку подій після підвищення ставки ФРС;

3) не поспішати з продажем доларів, які залишаються у компаній після обов'язкових продажів експортних надходжень.

Що буде на цьому тижні на валютному ринку

За оцінками «Мінфіну», на цьому тижні відбудеться чергова корекція курсу долара на підставі всіх перерахованих вище факторів. Найбільш небезпечними для курсу гривні в цей період будуть малопрогнозована реакція готівкового ринку на зростання котирувань міжбанку на минулому тижні.

А також уповільнення та зниження обсягів валюти, що залишається у експортерів після обов'язкового продажу — до тих пір, поки вони не зрозуміють, як їм реагувати на нові зовнішні ризики після рішень ФРС США.

Це призведе до зростання волатильності валютних котирувань і збільшення ситуативних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку. Закривати ці диспропорції доведеться Нацбанку, виходячи на ринок у форматі відповідних аукціонів або «запитів кращого курсу», тим більше, що спекулянти будуть намагатися продовжувати грати «на підвищення» за рахунок великих залишків гривневих ресурсів на коррахунках банків.

Якщо гра «на підвищення» на готівковому ринку упреться в низький платоспроможний попит громадян, а на міжбанку — Нацбанк буде активно «гасити» скачки курсу, то — попит і пропозиція на всіх сегментах валютного ринку буде перебувати в хиткій рівновазі з трендом на поступову плавну девальвацію гривні на 2-3 копійки за сесію.

Якщо ж НБУ спробує не втручатися у процес, просто спостерігаючи за ситуацією — ринок можуть чекати суттєві сюрпризи зі стрибками в 10-20 копійок за сесію та з ростом девальваційних настроїв.

У будь-якому випадку, ми не очікуємо зараз особливого зростання ЗВР за рахунок викупу надлишку долара Нацбанком через те, що весь потенційний ріст пропозиції валюти буде поглинатися самим ринком і регулятору просто не буде чого викуповувати.

Цей тиждень обіцяє бути дуже складним на валютному ринку як за рахунок ефекту закінчення місяця і кварталу, так і за рахунок появи серйозних викликів стабільності курсу за рахунок зовнішніх і внутрішніх факторів.

Ключова роль в курсоутворенні буде за Нацбанком, а точніше — в його оперативної реакції на ситуативні перекоси попиту і пропозиції у цей дуже непростий для валютного ринку період.

Курс та активність ринку на цьому тижні

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує активні спроби «розігріти» курс, що приведе до збільшення спреду по долару на готівковому ринку.

В цілому за тиждень, курс прийому долара буде в межах 26,05-26,25 гривень, а продажу — на рівні 26,35-26,60 гривень. В обмінниках фінкомпаній спред буде нижче, ніж у банків — до 15 копійок, у самих фінустанов — до 35 копійок на доларі.

На міжбанку активність на торгах залишиться високою з періодичними спекулятивними спробами розгойдування курсу. Ринок буде уважно спостерігати як за діями Нацбанку зі згладжування перекосів попиту і пропозиції, так і за діями найбільших експортерів і імпортерів.

Швидше за все, не обійдеться без періодичних виходів Нацбанку на торги для згладжування диспропорцій. Причому використовуватися будуть обидва варіанти. І більш публічний — валютний аукціон з продажу долара (впливає на ринок психологічно та економічно), так і в більш закритому форматі — «запиті кращого курсу».

На зростання ЗВР за рахунок викупу валюти на міжбанку на цьому тижні — ми не розраховуємо. Надлишок валюти буде поглинатися самим ринком.

У понеділок (25 вересня) «Мінфін» прогнозує обсяги операцій в межах $ 290-320 млн при укладанні до 550 угод.

У вівторок, середу та четвер (26,27 і 28 вересня) ми очікуємо поступове зростання операцій на міжбанку в межах до $ 330-370 млн при укладанні до 600 угод за рахунок ефекту підготовки клієнтів і самих банків до закінчення місяця і квартала.

В п'ятницю (29 вересня) — обсяги торгів дещо знизяться і будуть в межах $ 260-310 млн при укладанні до 480-540 угод.

В цілому, з урахуванням зростання ситуативних перекосів попиту та пропозиції на міжбанку перед закінченням звітного періоду, «Мінфін» прогнозує збільшення волатильності на валютному ринку і курс на торгах по долару на цьому тижні в широкому коридорі 26,15-26,50 гривень.

Ключовими операторами на ринку залишаться: сам НБУ, держбанки, найбільші банки з іноземним капіталом, ПУМБ, Південний, Кредит Дніпро банк, ТАСкомбанк та з десяток невеликих банків, які постійно працюють в режимі «в дві сторони».

Коментарі - 3

+
0
Maleficarum
Maleficarum
25 вересня 2017, 9:15
#
«Речь о решении ФРС США сократить баланс с октября этого года. Такие действия Федрезерва приведут к уменьшению долларовой ликвидности в мире в краткосрочной и среднесрочной перспективе. Если при этом в США до конца года произойдет повышение процентной ставки (в чем международные аналитики не сомневаются), это приведет к возврату многих вложений инвесторов с развивающихся рынков в более стабильную американскую экономику.» Компенсируется тем фактом- что ЕЦБ- выходит из программы стимулирования Так что «укрепление» доллара в паре евро доллар под большим вопросом… В укреплении евро сыграет и удорожание нефти… Так что- при благоприятных условиях новые торговые уровни пары евро -доллар могут находиться в районе 1.25.
+
+74
kozyrev
kozyrev
25 вересня 2017, 10:35
#
Европе сейчас уже очень крепкий евро -не нужен. Уже наигрались, тем более, что с рынками сбыта для товаров из ЕС все сложнее, поэтому пока будут евро пытаться опустить в обмен на увеличение экспорта на мировые рынки+ создание рабочих мест для своих. Так что думаю будет евро до уровня 1,20 гулять. У США ситуация другая — им позарез надо возвращать деньги в свою экономику и создавать рабочие места у себя ( Китай уже с американскими заводами уже не выход) — так что ФРС минимум еще два -три раза ставку повысит, чтобы развернуть потоки инвестиционных денег с развивающихся рынков к себе в США. И это приведет в сочетании с политикой сокращения баланса — у росту доллара.
+
0
gamanov703
gamanov703
25 вересня 2017, 16:37
#
Не знаю, кто как, а я слежу за курсом давно и заметил, что текущий рост уже несколько лет повторяется синхронно и давно пора привыкнуть, что к новому году идет скачек валюты. Другой вопрос, где он остановится в этом году. Что касается влияния мировой экономики, то безусловно оно отражается на поведении гривны, а с учетом последних каруселей и скачка евро на форексе по всем фронтам ждать его падения против гривны думаю глупо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися