Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2017, 18:28

Долар росте: загроза для гривні збільшується

У середу протистояння курсових інтересів великих експортерів та імпортерів продовжилося. Причому — зі змінним успіхом.

З позитивного на валютному міжбанку можна відзначити зростання обсягу операцій та активності учасників торгів: зареєстровано 584 угоди на $358,62 млн. Тобто фактично «живими» грошима було укладено угод майже на $180 млн (по ВалКлі угоди фіксують в системі як продавець, так і покупець, що подвоює статистику Нацбанку).

Це дуже непогано для нинішнього валютного ринку. Причина зростання операцій: проведення бюджетних платежів змушує активізуватися експортерів та продавати валюту, щоб покрити свої гривневі податкові зобов'язання. Традиційно в цей період така ситуація призводить до зростання обсягів операцій на міжбанку та зміцненню позицій гривні. Але якраз останнього — на жаль, на ринку ми не спостерігаємо. Долар росте ...

І це вже можна віднести до поганих новин. Чому до поганих?

Тому що зростання котирувань долара у дні проведення бюджетних розрахунків (а зазвичай — це дні максимальної пропозиції валюти по кожному місяцю) говорить про відсутність надлишку валюти на торгах.

Саме у вересні у ці дні фактично все збільшення пропозиції валюти поглинають імпортери. Важливо те, що цей попит потім зазвичай вже не знижується після закінчення бюджетних днів. Таким чином, попит на валюту залишиться приблизно на тому ж рівні на тлі пропозиції, що зменшиться після завершення бюджетних днів.

Потенційно це загрожує продовженням росту котирувань долара найближчим часом. Крім цього, через відсутність зараз надлишку валюти на міжбанку — у НБУ немає можливості повернути в ЗВР витрачений в кінці серпня-початку вересня долар.

А тому можливо порушення графіка збільшення резервів, узгодженого з МВФ. Так, частково на цьому етапі це буде перекрито зростанням резервів за рахунок частини отриманих $3 млрд від розміщення валютних цінних паперів країни на зовнішніх ринках.

Але це знову ж таки — фактично «платні» кошти й головне, що на тлі збільшення негативного сальдо платіжного балансу України (дефіцит більш  ніж $2,7 млрд за даними Держстату на 1 серпня) — ці ресурси будуть дуже швидко «витрачені».

З одного боку, це загрожує продовженням зростання зовнішньої заборгованості України. З іншого — ще більшим тиском на курс гривні. Як через зростання гривневого навісу в банківській системі (коррахунки на сьогодні вже виросли до 54,4 млрд гривень). Так й внаслідок більшої загрози — 65 млрд гривень, що знаходяться на рахунках Держказначейства та місцевих бюджетів, які будуть витрачені (читай -випущені на фінансовий ринок) в основному на відшкодування ПДВ й розрахунки держави з бюджетниками та компаніями. А тому — тиск на гривню буде тільки поступово зростати до кінця року.

Хто знає, чи це частина стратегічного плану Мінфіну та Нацбанку щодо виходу курсу на середньорічний 27,2 грн (закладений в бюджеті) або просто так складаються обставини. Можна сказати одне — майбутнє гривні досить складне.

Україна так й не навчилася жити «по кишені», а слабке просування реальних економічних реформ — це слабка підтримка не тільки гривні як національної грошової одиниці, а й загроза ще більшого падіння рівня життя більшості громадян країни.

Тому до «перемоги» ще дуже далеко… Звичайно — до реальної, а не у вигляді чергових переможних реляцій чергового чиновника.

Хід торгів 20 вересня:

У першу годину торгової сесії долар зріс з ранкових декларативних 26,13/26,15 гривень до 26,18/26,22. Після чого почався період протистояння курсових інтересів великих гравців міжбанку. Скажімо відверто - сьогодні перемогли експортери. Долар виріс до бажаного для них рівня. Покупці були змушені підлаштовуватися під «забаганки» продавців. До полудня долар зупинився в межах 26,20/26,22 грн. Після 12 годин — він знаходився у коридорі 26,18-26,19/26,20-26,21 грн.

На поодиноких угодах долар до кінця торгів «загнали» до рівня 26,16/26,19 грн. Але фактично всі основні угоди сесії проходили у вузькому коридорі 26,1882-26,1929 грн. НБУ в більш публічному форматі валютного аукціону на ринок  20 вересня не виходив.

Головні події в середу на міжбанку:

1) Зростання котирувань долара з ранкових 26,13/26,15 грн до 26,16/26,19 до кінця сесії;

2) Нацбанк на торги в форматі аукціону з продажу валюти не виходив;

3) Непоганий обсяг операцій (що характерно для періоду податкових проплат у клієнтів) — зареєстровано 584 угоди на $358,62 млн по середньозваженому курсу 26,1896.

Коментарі - 3

+
+15
Nekrasov
Nekrasov
20 вересня 2017, 18:56
#
Думаю, такими темпами к 26,7-26,8 дойдем к середине октября, затем — к 26,9 ноябрь, и к 27,2 — к последней декаде декабря.
+
+15
Kanarej
Kanarej
21 вересня 2017, 12:38
#
27.2 — среднегодовой. Чтобы выйти на него — надо, чтобы где-то к 28 ушло наверное. Хотя наверное да, 27-28 на конец года, если не будет никаких форс-мажоров. А потом к тридцаточке зимой, и назад к 27-28 на след. лето, как обычно
+
+11
Pablito
Pablito
21 вересня 2017, 14:48
#
В условиях тотального загнивания страны и полной профанации и фикции в реформах и обеспечении законности — все это совершенно закономерный результат.

30 за доллар в условиях этого кошмара — не самый плохой прогноз.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися