Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2017, 9:10

Україна взяла в борг 3 млрд. Дефолт відміняється?

Україна повернулася на ринок зовнішніх запозичень. Маневр виявився успішним: інвестори швидко розкупили єврооблігації на $3 мільярди. Вартість запозичень — 7,375% річних, термін погашення паперів — 15-років.

Частину вирученої валюти Мінфін має намір пустити на викуп облігацій з погашенням в 2019-2020 рр і таким чином знизити виплати кредиторам у цей період. Решту, біля $1,5 млрд, відправлять в держскарбницю і витратять на поточні потреби.

Запастися валютою для майбутніх виплат було необхідно. В найближчі 4 роки Україна має повернути кредиторам близько $20 млрд. З них в 2019 році — понад $4,6 млрд., а з урахуванням квазі-суверенних єврооблігацій — $7,5 млрд. У 2020 році нам потрібно віддати $6,1 млрд. Такі серйозні виплати могли опинитися країні не по кишені. Тому розмови про чергову реструктуризацію або можливий дефолт ставали все гучніше.

В уряді так надихнулися нинішнім результатом, що вже анонсували новий похід за валютою. Чергове розміщення євробондів повинно відбутися в 2018 році. Україна має намір знову запропонувати інвесторам 10-15-річні єврооблігації на загальну суму $ 3 млрд (90,3 млрд грн).

Втім, не всі визнали боргову операцію України успішною. Хтось нарікає на занадто високу ціну, яку країна заплатить кредиторам. Хтось не задоволений тим, що отриману валюту планують витратити на виплату боргів. А хтось потирає руки кажучи, що нам більше не потрібні гроші Міжнародного валютного фонду.

«Мінфін» вирішив запитати у експертів, як вони оцінюють підсумки нинішньої боргової операції, чи минула тепер загроза дефолту і чи знадобляться Україні нові транші МВФ.

Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій

Вартість запозичень для України цілком адекватна. Теоретично, можна було б залучити капітал і дешевше — під 7,0% — 7,2%. Але за умови, що обсяг випуску був би менше, а погашення було б раніше — 7-10 років.

Мінфін погасить частину облігацій — 2019 і -2020, тим самим скоротивши потребу у виплатах в 2018-2020 на $1,58 млрд — до $9,46 млрд. Правда, ціна цьму — виплата $1,67 млрд вже у вересні цього року.

Це істотно знизить ризик дефолту в 2020 році. Більш того, проведення такої вправи (залучення довгого боргу і часткового погашення більш короткого) створює хороший прецедент і дозволяє розраховувати, що в недалекому майбутньому Україна буде чинити так само. Це зміцнить впевненість кредиторів у тому, що Мінфін буде здатний згладжувати піки виплат. Це також зменшить ризики потенційного дефолту в очах кредиторів.

Проте, Україні критично продовжити співпрацю з МВФ, інакше є ризик того, що приватні кредитори більше не дадуть нам грошей, або такі кредити обійдуться набагато дорожче.

Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital

З огляду на ціну викупу коротких євробондів і накопичений купон, ми оцінюємо, що уряд залучив до бюджету $ 1,3 млрд. Це дещо більше, ніж раніше заявлені $0,5- $1 млрд. Новий випуск єврооблігацій і викуп коротких паперів поліпшить валютну ліквідність уряду і зменшить розмір виплат за зовнішнім боргом в найближчі роки. За нашою оцінкою, залишки валютних коштів на рахунках уряду після закінчення транзакції складуть $2,4 млрд (в тому числі, $ 1,1 млрд коштів, конфіскованих у соратників колишнього президента Януковича, що знаходяться на рахунках державного Ощадбанку). Цієї суми буде достатньо, щоб профінансувати заплановані виплати по зовнішньому і внутрішньому валютному боргу принаймні до лютого 2018 року (або навіть довше, якщо доларові ОВДП рефінансуватимуться). У той же час, викуп коротких єврооблігацій трохи скоротить обсяг виплат за зовнішнім боргом в 2019 і 2020 рр - до $6,3 млрд і $5,7 млрд відповідно.

Проте, виплати за зовнішнім боргом в найближчі два роки залишаться значними. За нашими оцінками, загальний обсяг виплат за зовнішніми боргами державного сектора в 2018 і 2019 роки складе більше $10 млрд. У тому числі $7,6 млрд необхідно буде виплатити з бюджету. Крім того, в найближчі два роки будуть погашатися валютні ОВДП на суму $3 млрд. Щоб впоратися зі зростаючими виплатами в передвиборний період, владі необхідно залишатися в програмі МВФ.

Олексій Блінов, головний економіст Альфа-Банку Україна

Виплати з погашення зовнішнього боргу в 2019-2020 роках скоротяться на обсяг викуплених облігацій — $1 161 млн в 2019 році і $415 млн в 2020 році. Тобто цією борговою операцією Україна зменшить обсяг погашення зовнішнього боргу в 2019 році на 20%, в 2020 році — на 10%. Це досить суттєво в контексті згладжування піку погашень зовнішнього боргу, який припадає на ці роки. Тепер цей пік виплат змістився на 2021 рік.

Великим ризиком є ​​те, що таке велике розміщення боргу може створити «запаморочення від успіхів» і закріпити стагнацію реформ в Україні, які в значній мірі мотивуються фінансуванням Міжнародного валютного фонду. Отримання чергового траншу МВФ до кінця 2017 залишається під питанням, а термін дії всієї поточної програми EFF закінчується в 2018 році. 

Радник Президента, екс-перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський

Здійснилося! Обсяги та інтерес перевищили всі публічні очікування. Ставки для зовнішніх запозичень — «як в кращі роки»! Все прекрасно! Чи не так? Ні. Не так.

Перше. Навіщо запозичувати під 7,375% на зовнішніх ринках, відхиляючи заявки і бажання інвесторів на внутрішньому ринку під 4,75-5%? Друге. План по фінансуванню дефіциту бюджету — 2017 зірвано — за 8 міс «фінансування» на 86 млрд грн не забезпечено (приблизно $3,3 млрд). Третє. Отримавши озвучені $3 млрд, Мінфін хоче їх спрямувати не на «закриття» планового дефіциту бюджету (тобто на забезпечення планових витрат), а на «дострокове погашення» держборгу з виплатами в 2019-2010 рр. Четверте. Не маючи можливості, як наслідок, здійснити це дострокове погашення по виплатах 2019-2020, Мінфін публічно цей намір анонсує, і обвалює ринок і прибутковість за цими інструментами, що відкриває дуже різні можливості. П'яте. Відповідні зміни в податкове законодавство, які скасовують оподаткування на доходи нерезидентів, і в тому числі подібні доходи, прийнято… в останні дні попередньої сесії. Шосте. А чи варто продовжувати?!

Віталій Шапран, член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків

7.375% — радіти тут немає чого, це приблизно краще рівня Нігерії початку року, але тоді умови позик були гіршими. А повинні були б тягнутись до Греції – 5-6%. Можна констатувати факт – Україна позичає на зовнішніх ринках дорого, але суто на ринкових умовах. Втім є і інший факт – розумний Мінфін, який зняв борговий тягар із найближчих років і фактично відкрив дорогу для подальшого покращення суверенного рейтингу України.

Ігор Дикий, директор корпоративного департаменту агентства IBI-Rating

Купон по новому випуску (7,375% річних) нижче, в порівнянні з вартістю обслуговування облігацій, випущених в рамках програми реструктуризації в 2015 році (7,75%). Економія коштів за рахунок цієї на перший погляд несуттєвої різниці в ставках за 15 років складе $168,8 млн. Попит на нові облігації в кілька разів перевищив фінальний обсяг випуску, тому вартість залучення можна оцінити як ринкову і цілком адекватну нинішнім реаліям (політико-економічна ситуація, низькі суверенні кредитні рейтинги від міжнародних рейтингових агентств, невирішеність ситуації з дефолтом за облігаціями на $3 млрд. перед РФ).

Пікові навантаження виплат за зовнішнім боргом припадають на 2019 і 2020 роки. Але після викупу частини раніше реструктуризованих єврооблігацій виплати в цих роках скоротяться до близько $6,3 млрд і $5,7 млрд відповідно.

Залишки на валютних рахунках уряду покривають виплати за зовнішнім боргом на найближчі півроку, тому отримання чергового траншу від МВФ в поточному році не є критичним. Однак Україні важливо залишатися в програмі Фонду, оскільки це є одним з необхідних умов для продовження співпраці з іншими міжнародними кредиторами.

Коментарі - 26

+
+39
Maleficarum
Maleficarum
20 вересня 2017, 9:34
#
«Большим риском является то, что такое крупное размещение долга может создать «головокружение от успехов» и закрепить стагнацию реформ в Украине, которые в значительной степени мотивируются финансированием Международного валютного фонда. Получение очередного транша МВФ до конца 2017 года остаётся под вопросом, а срок действия всей текущей программы EFF истекает в 2018 г» Что вчера на «Минфине» и обсуждалось…
+
+127
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2017, 10:04
#
Это один из самых Важный рисков для нас.
Как только власть получает свое, так сразу она будет затягивать или не выполнять другие обещания по реформированию судов, в Нафтогазе назревает кризис, с Трубой нет решения, продажа активов убыточных предприятий и т.д. и т.д.
Власть чуда большого не сделает, люди это не почуствуют, так как цены на все так ростут, что попросту успехов никто не замечает.
+
+30
mary27
mary27
20 вересня 2017, 13:41
#
Что-то мало ''зрады'' в этот раз.
Плохо работаете)
+
+45
trof
trof
20 вересня 2017, 22:11
#
Переплата по выкупу бондов 19-20 годов 95 млн (1,6 млрд за 106% от номинала), не считая выросших на фоне рекламы по выкупу котировок. Это увеличивает эффективную ставку по новым бондам на ближайшие два года (срок обращения выкупленных бондов) до 8,5% годовых, без учёта комиссий уплаченных при размещении нового выпуска. Так где экономия? Переплата до конца срока обращения (2032 год) около 1,5 млрд денег. При улучшении рейтинга Украины и выходе из кризиса, на что надеется нынешнее руководство? Что инвесторы из альтруизма обменяют бумаги 7,37% на менее доходные?
Да нет, здесь лозунг один — удержаться в 2019, год выборов.
+
+9
yarg
yarg
21 вересня 2017, 10:30
#
Когда вы пишите «Так где экономия?» — уточняйте — экономия по сравнению с чем? с какими альтернативными вариантами?
+
0
bampi
bampi
20 вересня 2017, 9:50
#
Хорошо разместились, плохо разместились — это субъективные оценки. Где цифры? Где оценка, как минимум, самого размещения не говоря, чтоб сравнить кривые доходности по мудис шкале +/- 1 notch с калибровкой на эконом показатели. Учитывая опционы на ВВП, то ставка остается не 7 3/8, а под 7 3/4%. Поэтому оценивать стоит совокупно, а не отдельный взятый выпуск.
+
+93
wassa14
wassa14
20 вересня 2017, 10:06
#
Державний борг майже 80 млрд.дол. На проценти — 6% ВВП. Країна працює на закордоного дядю-відказуючи своїм старикам в пенсійних виплатах.
+
+13
Heckfy
Heckfy
20 вересня 2017, 13:18
#
Да охренели они…
+
+232
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
20 вересня 2017, 10:34
#
«Россия, которую с ног до головы обложили санкциями, недавно разместила 10-летние облигации под 4,25%. Легендарный Гондурас такие же десятилетние облигации – под 6,25%. И даже считающийся нищим Таджикистан – под 7,125%. Глядя на это сравнение, есть ли повод гордиться?.. Вся вертикаль власти регулярно сообщает о перевыполнении бюджета и других результатах успешных реформ. Если послушать хоть Порошенко, хоть Гройсмана, то в бюджете такой переизбыток денег, что впору не только долги отдать, но и самим уже кому-то одалживать.
И если кредит все-таки берется, то причин может быть несколько. Прежде всего – насчет перевыполненных бюджетов все вранье. Еще одна – с МВФ все плохо, а деньги нужны, чтобы отдавать прежние долги. Особенно, с учетом того, что с 2018 года резко увеличивается долговая нагрузка на нашу страну. И если МВФ не даст денег, то единственный путь выйти из ситуации — размещать еврооблигации...» https://strana.ua/articles/analysis/93722-mikho-v-kieve-novyj-kredit-v-3-mlrd-zakon-ob-obrazovanii-u-prezidenta.html
+
+58
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2017, 13:02
#
Тут было такое впервый раз, плюс срок 15 лет, плюс нельзя было упасть лицом в грязь если б кто-то не купил бы.
У России есть от куда деньги брать, нефти и газа полно. У нас же иная ситуация, особенно с анкесией и войной, и разграбленного корыта.
Страхов много еще по Украине и неопределенностей, когда куда возгласов от северного соседа, что они захватят Киев за неделю, то инвестор вкладывая какие суммы 10 раз подумает, а стоит ли?!
У нас по прежнему лживая власть, дает обещания одни западным партнерам и не выполняет в сроки, коррупция стоит на месте, решений судов релаьных и посадок нет. Инвестор крупный не заходит, страшно, тут дерибаны и полтики еще те, он НафтоГаз начали опять штурмовать, 2 члена НабСовета иностранцы — уходят, хотя президент им обещал реформы! Обещание президента — популизм, потом к нему заходит Кононенко и показывает сколько они могут откатить или заработать на той или иной сделке, сколько на ремонтах дорог, сколько на Одесском НПЗ и т.д. И тут он быстро забывает что обещал, в т.ч. людям
+
+60
yarg
yarg
20 вересня 2017, 13:04
#
Россию обложили? Запретили пармезан кушать. Вроде все. Это конечно страшный удар… А сколько областей россии захватили страшные хахлы? Кому на голову российские снаряды падают?
+
+24
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
20 вересня 2017, 23:07
#
Страшные хахлы захватили много. Порядка от 5 до 7 млн украинцев (по гражданству) живут и работают в РФ. К тому же задайте еще вопрос кому украинские снаряды падают, явно не россиянам на голову.
+
0
yarg
yarg
21 вересня 2017, 10:38
#
Наши снаряды падают на голову тем россиянам, которые находятся на нашей территории. Поэтому экономика России от этого не страдает. А то, что граждане Украины сбежали от ДНР в россию-это наша общая боль.
+
+24
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
21 вересня 2017, 14:05
#
Граждан «сбежавших» от украинских снарядов не так много их порядка 700-800 тысяч, то есть 10% от всего количества «понаехавших» за деньгами и лучшей жизнью в РФ…
+
0
yarg
yarg
21 вересня 2017, 14:42
#
Ужас. т.е. 700 000 сбежали от счастья быть зарезанными пьяным ополченцем Ольхоном из Улан-Уде… И причем это к кредитному рейтингу? Вот и я говорю — это одна из причин нашего низкого рейтинга. увы.
+
+28
mary27
mary27
20 вересня 2017, 13:40
#
''Есть ли повод для гордости'' — что-то среди стран, которые вы привели для сравнения нет тех, у кого оккупированны три области, одна из которых — металлургический центр.
Вот когда у РФ кто-то оккупирует к примеру Урал, тогда посмотрим на % по еврооблигациям.
+
0
SergS7
SergS7
20 вересня 2017, 15:56
#
Не кто-то, а Китай. Не оккупирует, а возвратит исконно китайские территории на родину :)
+
+39
trof
trof
20 вересня 2017, 22:26
#
Грузия в 2011, через три года после российского вторжения разместила десятилетние еврооблигации под 6,8%. Сравнивать экономический потенциал Грузии и Украины в плане наличия «металлургического центра» или других экспортоориентированных отраслей не будем?
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
20 вересня 2017, 16:42
#
если МВФ не даст денег, то единственный путь выйти из ситуации — размещать еврооблигации… или дефолтануть, чем не вариант?

Рано или поздно это (дефолт) случится, потому что 15 лет на 3х ярдах (на самом деле меньше) мы не протянем, значит будут новые займы, потом внезапно и неожиданно окажется, что отдавать их нечем, потому что правительство не зарабатывает столько, сколько хочет тратить, олигархи с любым президентом благодаря коррупции на мази, а карман населения не бездонный.
+
0
jakiro
jakiro
20 вересня 2017, 15:19
#
Знаючі люди, поясніть чому мене лякають дефолтом України? яка мені різниця дефолт чи ні, а лякають через день
+
+28
ballistic
ballistic
20 вересня 2017, 15:37
#
Вимкніть телевізор.
І не читайте р̶а̶д̶я̶н̶с̶ь̶к̶и̶х москальських газет.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
20 вересня 2017, 16:50
#
После воин и голодоморов, дефолт это хлопок питарды. С другой стороны в слабой стране не сложно повторить войну и голодомор.
+
0
mary27
mary27
20 вересня 2017, 19:32
#
Она вообще-то ''пЕтарда''.
+
0
dfdfdf
dfdfdf
20 вересня 2017, 19:25
#
Не лякають а попереджують. А особисто вас може и не зачепить, якщо доход у $.
+
0
dfdfdf
dfdfdf
20 вересня 2017, 19:26
#
Не лякають a попереджують. Oсобисто вас може i не зачепить, якщо доход у $.
+
0
yarg
yarg
20 вересня 2017, 21:45
#
Навпаки. якщо доход у долларах — його заберуть. А гривні не постраждають.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися