Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2017, 8:30

Долар виріс. Підводні камені курсоутворення

Минулий тиждень став провальним для гривні. Долар стрімко виріс як на міжбанку, так і на готівковому ринку, чим розтормошив бізнес та населення, а також дав можливість суттєво заробити спекулянтам. За цей період долар на торгах подорожчав на 28 копійок — з 25,77 / 25,795 гривень до 26,05/26,08 гривень.

І це при тому, що на світових ринках американська валюта здає позиції (наприклад, євро коштує вже більш 1,20 долара), а фондові ринки досить сприятливі для потенційного розміщення українських валютних паперів (про що недавно заявив наш міністр фінансів). Тим більше, що таким розміщенням Україна полегшить собі боргове навантаження на 2019 і 2020 роки (цей фактор постійно викликає побоювання чергового обвалу гривні і в іноземних інвесторів, і в наших громадян).

Крім того, народні депутати та уряд піднесли ще додаткові «плюшки» іноземцям, які будуть готові купувати українські папери, звільнивши їх від оподаткування. Це повинно стимулювати приплив валюти в країну, а значить — підтримати гривню. Але цього поки що не відбувається.

Черговий стрибок курсу показав — на жаль, українці все ще слабо довіряють національній валюті, незважаючи на всі заяви про протилежне з боку Нацбанку. Готівковий ринок почав «нервувати» ще з перших стрибків долара в кінці серпня, а зростання котирувань міжбанку в середині минулого тижня до 26 гривень викликало певний ажіотаж.

Як завжди нажилися на цьому спекулянти, які стрімко збільшили курс продажу готівкового долара до 26,35-26,50 гривень. Істотний розрив між котируваннями міжбанку і готівкового ринку і в даний час провокує подальші спекуляції за рахунок переливу коштів з одного сегмента валютного ринку до іншого. Таким чином, менш ніж за два тижні курс продажу долара в обмінниках виріс на 70-80 копійок, що дуже істотно.

Не можна сказати, що Нацбанк не діяв і не боровся за гривню. Регулятор продав у вівторок на аукціоні $20,4 млн, а в середу та п'ятницю — «через запит кращого курсу» — ще $6-8 млн і близько $21 млн, відповідно. Але говорити про те, що НБУ зміг повністю виправити ситуацію і зупинив девальвацію гривні, буде невірним. Мабуть плавне падіння гривні на 3-5 копійок на день Нацбанк поки влаштовує.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

Ось основні чинники, які впливатимуть на валютний ринок на цьому тижні:

1) Істотний розрив курсів на готівковому і безготівковому валютному ринку. Станом на вечір минулої п'ятниці різниця курсів продажу долара на цих ринках становила до 40 копійок (міжбанк — продаж 26,08 гривень, готівковий ринок — 26,40-26,50 гривень). Навіть якщо врахувати тенденцію по звуженню цих курсів до 25-30 копійок, це дуже велика диспропорція. Вона буде стимулювати спекулятивні переливи валюти з одного ринку на інший до тих пір, поки розрив не знизиться до 7-10 копійок. При цих параметрах такі переливи вже втрачають економічну доцільність з урахуванням витрат банків по підкріпленню обмінників валютною готівкою. Поки цей розрив не зменшився, міжбанк потенційно буде підтягуватися до котируваннь готівкового ринку і це працює проти гривні;

2) Зберігається сприятлива динаміка цін та попиту на українську продукцію на зовнішніх ринках. Тут поки все добре для України і гривні. Додасть позитиву і ефект від чергового зміцнення євро проти долара. Євровалюта подорожчала до рівня 1,20 долара і вище, що автоматично покращує показники нашого експорту в країни ЄС в гривневому еквіваленті.

Але у цієї тенденції є і зворотний ефект. Експортерам, що поставляють продукцію до країн ЄС та паралельно працюють на внутрішньому ринку, стає вигідніше поставляти весь її обсяг в Європу або підвищувати ціни на внутрішньому ринку до рівня європейських. Частково це сталося, наприклад, з курятиною. Такий стан справ призводить до зростання внутрішніх цін для українського споживача;

3) Активізація господарської діяльності підприємств у середині місяця. У цей період компаніям необхідно забезпечити виплати авансу співробітникам за вересень, зробити поточні витрати по сировині і матеріалам, а також підготуватися до майбутніх бюджетних платежів. На все це їм необхідна гривня і це активізує експортерів з продажу валюти.

З іншого боку, йде підготовка до опалювального сезону та ще не закінчено збір врожаю. Це стимулює закупівлю імпортних енергоносіїв та збільшує попит на валюту. Таким чином, цей фактор діє двояко на поведінку учасників міжбанку.

Підводні камені курсоутворення

За оцінками «Мінфіну», на цьому тижні відбудеться поступове звуження котирувань готівкового та безготівкового ринку, що поступово знизить вплив першого з вищеописаних факторів. А ключову роль в поведінці міжбанку почне грати третій — активізація діяльності підприємств. Це поступово вирівняє попит та пропозицію на міжбанку і призведе до відносної стабіізації валютних котирувань.

Ситуативні перекоси, за умови оперативної реакції, зможе «гасити» Нацбанк, виходячи на ринок у форматі відповідних аукціонів або «запитів кращого курсу».

До прихованих погроз для гривні можна віднести малопрогнозовану поведінку готівкового ринку. Спекулянти намагатимуться продовжувати грати «на підвищення», щоб розгойдати курс.

Якщо населення продовжить підживлювати готівковий ринок скупкою валюти за завищеним курсом, це опосередковано продовжить «підривати» котирування міжбанку.

Якщо ж попит на валюту упреться в низьку платоспроможність громадян в поєднанні з поступовим зростанням продажу ними валюти для сплати своїх поточних гривневих витрат, попит і пропозиція на готівковому ринку також вирівняються. Спекулянтам не залишиться нічого іншого, як поступово знизити спред і працювати в форматі « з обороту» без особливих ігор на підвищення.

Поведінка і тактика Нацбанку під час стрибка курсу в останні дні говорить про те, що регулятор не боїться девальвації гривні в межах 2-5 копійок за торги. Це значить, що існує потенційна небезпека в поступовому «доведенні» долара на міжбанку до потрібних НБУ параметрів.

Якщо врахувати, що з початку жовтня розпочнеться процес «осучаснення» пенсій, новий опалювальний сезон з необхідністю виплат субсидій та подібні державні додаткові витрати, деяке «полегшення» гривні може стати виходом для чиновників уряду.

З іншого боку, інфляція, за останніми даними Держстату, вже перевищила 16% і її подальше зростання ну ніяк не в'яжеться з деклараціями НБУ про досягнення інфляції в межах 8-12% за рік.

Тому зростання долара в даний час — це вирок для всіх планів Нацбанку по інфляційним прогнозам на цей рік. Це також порушення умов Меморандуму з МВФ. Перед черговим приїздом місії Фонду та обговоренням нового траншу — це буде виглядати щонайменше дивно.

Таким чином, цей тиждень обіцяє бути цікавим як за рахунок необхідності «приборкати» стрибки курсу на готівковому ринку, так і з точки зору протистояння Нацбанку новим атакам на гривню на міжбанку.

Багато що на ринку буде залежати і від підсумків майбутнього роад-шоу по розміщенню нових валютних паперів уряду (з 11 вересня по 14 вересня) з паралельним викупом частини облігацій України з терміном погашення в 2019-2020 роках. Якщо фактична реструктуризація частини цих боргів пройде успішно, це зміцнить позиції гривні. Саме загроза дефолту країни в цей період стримувала багатьох інвесторів від вкладення валютних коштів в Україну, а значить — створювала у них додаткові побоювання щодо курсу.

Курс і активність ринку на цьому тижні

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує поступове звуження різниці готівкового та безготівкового курсів. Опосередковано це призведе до звуження спреда по долару на готівковому ринку.

В цілому за тиждень курс прийому долара буде в межах 25,95-26,20 гривень, а продажу — на рівні 26,25-26,40 гривень з поступовим зниженням котирувань до кінця тижня.

В обмінниках фінкомпаній спред буде нижчим, ніж у банків — до 15 копійок, у самих фінустановах — до 25 копійок на доларі.

На міжбанку активність на торгах залишиться досить високою з періодичними спекулятивними спробами розгойдування курсу.

Ринок буде уважно спостерігати як за діями Нацбанку зі згладжування перекосів попиту і пропозиції, так і за розвитком подій з розміщенням нових валютних облігацій уряду на міжнародних ринках.

Ми очікуємо, як мінімум, одного-двох виходів НБУ на міжбанк для згладжування перекосів попиту і пропозиції. Швидше за все це буде в більш закритому форматі — «запиті кращого курсу». Цей варіант допомагає Нацбанку мінімально витрачати ЗВР без зайвого інформаційного шума.

Тільки у разі, якщо диспропорції ринку будуть значними, НБУ вийде в більш публічному форматі — з аукціоном, щоб крім економічного важеля використовувати і психологічний фактор вербальної інтервенції. Це само по собі зупиняє спекулятивні очікування ринку.

У понеділок (11 вересня) — «Мінфін» прогнозує обсяги операцій в межах $ 280-320 млн при укладанні до 550 угод;

У вівторок та середу (12 та 13 вересня) — ми очікуємо поступове зростання операцій на міжбанку в межах до $ 350-390 млн при укладенні до 600 угод;

У четвер (14 вересня) — обсяги торгів будуть в межах $ 290-350 млн при укладанні до 480-540 угод.

У п'ятницю (15 вересня) — традиційне п'ятничне зниження активності на ринку. Ми прогнозуємо зменшення обсягів операцій до $ 260-300 млн при укладанні до 430-500 угод.

В цілому, з урахуванням ситуативних перекосів попиту та пропозиції на міжбанку, а також поступового зменшення розриву готівкового та безготівкового курсів — «Мінфін» прогнозує курс на торгах по долару на цьому тижні в досить широкому діапазоні 25,90-26,20 гривень.

Ключовими операторами на ринку залишаться: Нацбанк, держбанки, найбільші банки з іноземним капіталом, ПУМБ, Південний, Кредит Дніпро банк, ТАСкомбанк та до 5-7 невеликих банків, активно працюючих у режимі «в дві сторони».

Коментарі - 1

+
0
Nekrasov
Nekrasov
11 вересня 2017, 13:39
#
Думаю, будем в коридоре на этой неделе 25,90-26,05 гривен. Если наличный рынок не разогреют — а похоже выдохся там рост — доллар вгонят к уровню в 26 гривен. По крайней мере — до результатов размещения новых ОВГЗ с реструктуризацией бумаг 2019 и 2020 годов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися