Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2017, 10:37

Що відбувалося з економікою в липні

У липні інфляція прискорилася. Гривня зміцнювалась. При цьому золотовалютні резерви НБУ «підтанули» через виплати за валютними ОВДП. Банківський сектор знову зазнав збитків. В основному через ПриватБанк й Промінвестбанк. Про це йдеться в регулярному макроекономічному дослідженні Незалежної асоціації банків.

Ціни

У липні інфляція трохи прискорилася з 15,6% до 15,9% в річному численні на тлі низької бази порівняння. Зростання споживчих цін сповільнилося до 0,2% з 1,6% в порівнянні з червнем. Для порівняння, в липні минулого року ціни опустилися на 0,1%. Ціни на харчові продукти зросли на 0,3% в порівнянні з червнем. В основному, це сталося внаслідок подорожчання м'яса на 5,1% через зниження пропозиції на внутрішньому ринку.

З іншого боку, в липні почалося сезонне падіння цін на овочі та фрукти — на 9,2% й на 1,4% відповідно. Більш того, яйця подешевшали на 9% в порівнянні з червнем. Сезонний фактор також сприяв зниженню цін на одяг на 4,4%. Тим часом, комунальні послуги подорожчали на 0,6% після підвищення тарифів на утримання будинків (+ 8,5%) в липні.

Паливо та мастила подешевшали на 1,1% завдяки зміцненню гривні і зниженню світових цін. Ціни в ресторанному та готельному бізнесі зросли на 1,6% в порівнянні з червнем через подорожчання деяких харчових продуктів На даний момент ми спостерігаємо зростання ризиків того, що показник інфляції на кінець року може виявитися трохи вище встановленої НБУ цілі (8% +/- 2 п.п.).

Не дивлячись на збільшення цін на 1,8% в порівнянні з червнем, зростання індексу цін виробників сповільнилося з 26,3% до 23,3% в річному численні на тлі ефекту бази порівняння. Найбільше зростання цін спостерігалося в енергетиці — на 7% в порівнянні з червнем. Це було пов'язано з подорожчанням електроенергії на 7,7% в порівнянні з червнем. Через зниження цін у видобутку металевих руд на 1,3% також впали ціни у добувній промисловості на 0,2%.

З іншого боку, у переробній промисловості ціни зросли на 0,2% через зростання в харчовій промисловості на 1,1% і у виробництві коксу на 3,6% в порівнянні з червнем.

Резерви

Весь тиждень гривня плавно зміцнювалася. Минулий тиждень почався з рівня 25,76 25,78, проте надлишкова пропозиція валюти посприяла зниженню котирувань до 25,66 / 25,69 до п'ятниці. Користуючись нагодою, регулятор поповнив свої золотовалютні резерви на $50 млн на аукціоні в минулий понеділок. У липні, міжнародні резерви спорожніли на $176 млн до $17,8 млрд. Головною причиною відтоку, були виплати по валютних ОВДП у розмірі $510 млн. Валютний ринок в липні був досить збалансованим, в результаті чого, Нацбанку вдалося викупити лише $30 млн.

Від розміщення валютних ОВДП Мінфіном в резерви надійшло $158 млн. Беручи до уваги велику виплату на користь МВФ ($450 млн) на початку серпня, регулятору буде дуже складно повернути резерви до рівня $18 млрд найближчим часом.

Банківський сектор

У липні, депозитний портфель банків зріс на 0,5% в порівнянні з червнем (на 6,9% з початку року) завдяки зростанню депозитів корпоративного сектора. Вклади підприємств росли як в гривні, так й в іноземній валюті — на 2% і на 5,7% відповідно. Тим часом, через вплив сезонного фактора, населення зменшило свої заощадження в банках на 1% в порівнянні з червнем в національній валюті. Депозити домогосподарств в іноземній валюті залишилися на рівні попереднього місяця. Кредитування в гривні продовжує зростати, тоді як обсяг заборгованості в іноземній валюті скорочується.

У липні, кредити бізнесу й населенню зросли на 1,8% і на 1,6% відповідно. Що стосується валютних кредитів, то вони зменшилися на 1,6% у юросіб і на 1,4% у фізосіб. Попри сприятливий початок року, банківський сектор показав збитки в розмірі 1,7 млрд грн за результатами першої половини 2017 року. Таке різке погіршення (в січні-травні була прибуток у розмірі 6,9 млрд грн) сталося через формування резервів двома великими гравцями — Приватбанком й Промінвестбанком. В цілому, якщо порівнювати з першою половиною 2016 роком, ситуація в банківському секторі помітно покращилася — тоді були збитки в розмірі 9,2 млрд грн.

ОВДП

Минулого вівторка, 8 серпня, відбувся черговий аукціон Міністерства фінансів з розміщення ОВДП. Цього разу пропонувалися тільки трирічні гривневі папери. Результатом аукціону стало залучення до бюджету 256 млн грн за середньозваженої дохідності 14,54% (така ж, як і в минулий раз).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися