Минфин - Курсы валют Украины

Установить

Нас обманюють з розміром FIDR

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
mackalex 13 февраля 2015, 14:44
Напевно всі позичальники знають, що таке FIDR і що він впливає на ставку відсотку по кредиту.
Хочу поділитися інформацією, яка мене обурює.
На сайті ОТП банку є інформація стостовно, що таке FIDR і як він розраховується, а саме:
«FIDR – це процентна ставка за строковими депозитами фізичних осіб у валюті, тотожній Валюті Кредиту, що розміщені в Банку на строк 366 днів, з виплатою процентів після закінчення строку дії депозитного договору. „
В моєму доларовому кредитному договорі вже 2 роки ставка FIDR незмінна і становить 8%. Але на сторінці банку про “Строковий депозит з виплатою відсотків після закінчення дії договору» посилання www.otpbank.com.ua/privateclients/deposits/termdeposit/ у таблиці зазначені розміри відстоків для доларів США на строк 270-365 днів — 4.5%, для 367 — 730 днів — 5.25%
Звертаю Вашу увагу, що 366 днів як для визначення FIDR немає. Але є внизу таблиці є окрема сноска, в якій зазначено, цитую: «Строковий депозит з виплатою відсотків після закінчення дії договору строком на 366 днів (FIDR): Гривня – 16% річних; Долар США – 8% річних*; Євро – 5% річних*; Швейцарський франк – 5.5% річних*.
* – Мінімальна сума розміщення депозиту дорівнює 100 000 доларів США, Євро, Швейцарських франків відповідно. Обов’язковою умовою для розміщення депозиту є одночасне розміщення еквіваленту депозиту в гривні на строк 366 днів. Існуючі бонуси до стандартних відсоткових ставок не додаються.»
В мене виникає питання, яка повинна бути ставка, якщо я хочу відкрити депозит рівно на 366 днів і на суму менше ніж 100 тисяч доларів США? Мабуть, або 4,5 або 5,25 чи якась цифра між ними, але не 8!
Така інформація є непрозорою для клієнтів, а сам розмір FIDR є несправедливим. І тому я вважаю, що банк навмисно обманює своіх клієнтів для того, щоб отримати більше прибутку за рахунок позичальників.
Хочу зазначити, що така поведінка банку є неприйнятною і я планую звернутися до управління захисту прав споживачів щодо цієї ситуації.А також чекаю відповіді від банку
OTP Bank
Ответ банка
13 февраля 2015, 17:04
Доброго дня!
На Ваш запит можемо повідомити наступне.
На дати надання кредитів під відсоткову ставку з індексом FIDR, діяла наступна редакція статті 1056-1 ЦКУ:
«Стаття 1056 1. Проценти за кредитним договором 1. Розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.»
Крім того, відповідно до Методичних вказівок з інспектування банків «Система оцінки ризиків», затверджених постановою Правління НБУ № 104 від 15.03.2004 р., змінною процентною ставкою є – процентна ставка, рівень якої підлягає періодичній переоцінці залежно від зміни тієї чи іншої базової ставки. Таким чином, такий тип відсоткової ставки, як «змінна» або плаваюча, встановлено вказаним нормативним актом та дозволено її використання відповідно до ЦКУ.
Позичальники, підписуючи кредитні договори, погодились на такий тип відсоткової ставки (з індексом FIDR), порядок її перегляду та застосування, що цілком відповідає законодавству (в тому числі принципу свободи договору, закріпленому у ст.3 ЦКУ).
ОТП Банк може запропонувати клієнтам в індивідуальному порядку застосування плаваючої процентної ставки, що відповідатиме діючій редакції статті 1056-1 ЦКУ (UIRD).
Але звертаємо Вашу увагу, що на сьогодні ставки за UIRD перевищують FIDR, особливо у гривні, через що більшість позичальників навпаки надають перевагу ставці FIDR.

Щодо депозитів зі ставкою FIDR, то відповідно до Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 3 грудня 2003 р. N 516:
«1.5. Процентні ставки за вкладними (депозитними) операціями встановлюються банками самостійно.».
Згідно ст.1058 ЦКУ, умови договору банківського вкладу визначаються у договорі. При цьому законодавство не забороняє банківським устан

Комментарии - 4

+
0
mackalex
mackalex
14 февраля 2015, 16:35
#
Дякую за відповідь, але це ваша чергова відписка ні про що. Я і так знаю, что при підписанні кредитного договору розмір ставки визначається залежно від того, про що ви цитували в ст.1056. І про те, що таке плаваюча ставка я теж знаю. Але я запитав конкретно, чому якщо ця ставка плаваюча (що зазначено в договорі), і FIDR, який приймає участь у формуванні цієї «плаваючої» ставки повинен дорівнювати зараз або 4,5% або 5,25%, як видно у порівнювальній таблиці на сайті. Але тільки не 8%! Тому що умови для надання ставки 8% за відкриття валютного депозиту не є звичайними умовами, а виглядають більш як виключення. Це підтверждується тим, що цифра 8% не включена в порівнювальну таблицю разом з іншими ставками, а також помічена символом *, що означає якісь додаткови умови. Які і написані відразу знизу« * – Мінімальна сума розміщення депозиту дорівнює 100 000 доларів США… Обов’язковою умовою для розміщення депозиту є одночасне розміщення еквіваленту депозиту в гривні на строк 366 днів..»
+
0
ustinov
ustinov
28 января 2016, 21:35
#
В редакции ГКУ 1056-1, на которую ссылается банк есть пункт 2:
«2. Встановлений договором розмір процентів не може бути збільшений банком, іншою фінансовою установою в односторонньому порядку.
Попросите банк предоставить документы, подтверждающие независимость от воли банка размер плавающей %% ставки.
Интересно-что они Вам ответят?!
FIDR — это %% ставка назначаемая банком на их усмотрение, не зависящая от стоимости привлеченных депозитами средств, не связанная со стоимостью фактических кредитных ресурсов, придуманная исключительно для получения дополнительной прибыли банком с кредитов, где она применяется.
+
0
ustinov
ustinov
20 марта 2018, 18:07
#
Молчит банк третий год!
Обд.лался…
Так от чего зависит FIDR и как он связан с реальным рынком и ценой ресурсов?!
Формулу просят миллионы обманутых заемщиков!
Ответит кто-нибудь?!
+
0
ustinov
ustinov
20 марта 2018, 18:08
#
Дайте ответ в тему!
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться
 

Курс валют в ОТП Банке

Валюта Покупка Продажа
EUR 42 43
USD 39.4 39.8
Все курсы банка

Курс валют в ОТП Банке

Валюта Покупка Продажа
EUR 42 43
USD 39.4 39.8
Все курсы банка