Минфин - Курсы валют Украины

Установить
ukinkom
Володимир Клименко
Зарегистрирован:
3 февраля 2021

Последний раз был на сайте:
20 июля 2024 в 11:43
Голова наглядової ради ПАТ «Укрінком»
25 июля 2021, 18:21

НБУ програв суд «Укрінбанку»

Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Національному банку у задоволенні апеляційної скарги у справі ліквідації ПАТ «Український інноваційний банк» (Укрінбанк).

21 липня Шостий апеляційний адмінсуд залишив в силі ухвалу Окружного адмінсуду Києва від 19 квітня 2021 року у справі №826/5325/16 про виключення Укрінбанку з державного реєстру банків України.

Початок історії — 22 березня 2016 року, коли НБУ позбавив ПАТ «Укрінбанк» ліцензії через неспроможність банку своєчасно та в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів та невідповідність його діяльності вимогам банківського законодавства і нормативно-правовим актам Нацбанку.

Позиція Володимира Клименка, голови наглядової ради ПАТ «Укрінком» (правонаступник ПАТ «Укрінбанк»):

Ми обурені позицією Національного Банку України, яку озвучив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ, Віктор Григорчук — https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-oskarjit-rishennya-sudiv-pro-viklyuchennya-pat-ukrayinskiy-innovatsiyniy-bank-z-derjavnogo-reyestru-bankiv-ukrayini

Вважаємо, що діалог між акціонерами ПАТ «Укрінбанк» та НБУ має бути конструктивним та базуватись на фактах. Емоційні висловлювання співробітників державного регулятора є деструктивними та заважають у процесі пошуку істини.

Від початку акціонери «Укрінбанку» обрали шлях встановлення істини виключно в правовому полі, в рамках процесів та процедур, які встановлені чинним законодавством України. П'ять років ми працюємо в судах, щоби довести справедливість, отримати контроль над активами банку та завершити процес розрахунку з кредиторами. Зазначу, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за цей час виплатив вкладникам Укрінбанку 1,622 млрд грн, а сам банк власними силами – 1,5 млрд.

Підозрюємо, що позиція НБУ включає в себе точку зору наших дебіторів, які не бажають повертати кошти банку, щоби таким чином придбати свої боргові зобов'язання (заставні активи) за зниженою ціною на аукціоні від Фонду гарантування вкладів.

З 2016 року ми займаємо принципову позицію щодо незаконності ліквідації ПАТ «Укрінбанк», та наводимо свої аргументи у судах всіх інстанцій. Зазначимо, що своєю постановою по справі № 826/5325/16 Верховний суд України у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відмовив у задоволенні заяви Національного банку України про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 23.11.2016 року у справі № 826/5325/16.

Таким чином Верховним судом остаточне було вирішено, що ліквідацію ПАТ «УКРІНБАНК» було розпочато НБУ та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб незаконно. Зазначена постанова Верховного суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Якщо у НБУ відсутня процедура повернення банку на ринок (як це передбачено європейськими директивами, які Україна зобов’язана імплементувати в своє законодавство), тоді вихід один — відмінити ліквідацію. Тому що Верховний Суд визнав ліквідацію ПАТ «УКРІНБАНК» незаконною.

Дії НБУ признані незаконними ще задовго до прийняття «антиколомойського закону», який регулятор також хоче використовувати в боротьбі з нами. В цілому дії НБУ шкодять діяльності комерційних банків в України. Не виконуючи рішення судів, Нацбанк демонструє те, що він знаходиться над законом, а у цивілізованому світі це неприпустимо.

Ви що, думаєте, що існуючі та потенціальні гравці на банківському ринку не вивчили досвід «Укрінбанку»? Вони дуже добре його знають, і не хочуть, враховуючи вашу позицію, розгортати масштабні програми кредитування бізнесу та фізичних осіб. Знають, що НБУ може не просто не надати рефінанс у скрутному становищі, не просто не виконувати рішення судів, але й просто виштовхати банк з ринку.

5 років НБУ не виконує рішення суду. За цей час ми намагалися увійти в констуктивний діалог з ними, пропонували варіанти вирішення ситуації, проте Нацбанк відмовлявся.

Наша позиція наступна. Не можете повернути нам банківську ліцензію? Викреслюйте нас з реєстру.

Своєю безвідповідальністю ви вбиваєте банківський ринок України”.

Історія взаємовідносин «Укрінбанку» та НБУ.

24 грудня 2015 року НБУ визнав «Укрінбанк» неплатоспроможним по причині проблеми ліквідності, які почались з окупацією частини Донецької та Луганської областей, де Укрінбанк мав близько 30% кредитного портфелю, який перестав обслуговуватись. Після цього відбулось виведення з комерційних фінустанов рахунків держпідприємств, які взяли кредити в банку, перестали їх обслуговувати і повертати кошти.

НБУ не надав «Укрінбанку» рефінансування та чинив спротив щодо допуску в капітал банку іноземних інвесторів. В кінці жовтня 2015 року компанія Schneider Brothers виявила бажання інвестувати 1 млрд грн в «Укрінбанк». Вони провели аудит та бажали зустрітися і обговорити цю інвестицію з керівництвом НБУ, в результаті зустрічі Олександр Писарук (колишній перший заступник голови Національного банку України) чомусь активно відговорював інвесторів від співробітництва з нами.


Другий інвестор (компанія з Ізраїлю) підписала з нами попередній договір про інвестування 21 млн доларів в листопаді 2015 року, а в грудні цей документ було зареєстровано в НБУ.


За умовами договору, гроші повинні були зайти до 1 січня 2016 року. Всього до 8 січня в банк мав зайти 71 млн доларів. 24 грудня 2015 року я зустрічався з Катериною Рожковою, була узгоджена дата платежу. Після католицького різдва кошти мали надійти на рахунок банку. Але в Національному банку України цієї дати чекати не стали і ввели в ПАТ «Укрінбанк» тимчасову адміністрацію.

Просмотров: 138, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться