Минфин - Курсы валют Украины

Установить
24 августа 2019, 22:03 Читати українською

Путешествуем с Приват24. Черкассы

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись у Черкаси.

Партнер материала

Черкаси – місто, що нагадує Барселону

Це миле, зелене місто чомусь викликало у мене асоціації з Барселоною. Адже пляжі тут на кожному кроці, на Кременчуцькому водосховищі яких тільки водних видів спорту не побачиш, атмосфера панує курортна і розслаблена. А поруч, незвичайний буддійський храм Білий Лотос.

Черкаси одним з останніх серед обласних центрів отримали цей статус. Давній край, де зародилося козацтво, де народилися Тарас Шевченко і Богдан Хмельницький, де вирували події коліївщини і гайдамаччини, сьогодні живе досить спокійно. Колись великий центр хімічної промисловості зараз має лише одне велике підприємство цього напрямку – ВАТ «Азот». Мешканці Черкас зовсім не проти такого повороту подій, адже дихати в місті стало легше. Машинобудівна галузь, що колись активно розвивалася, зараз фактично заморожена. Проте, зростає аграрний комплекс. Відомі бренди горілки розливають на черкаському лікеро-горілчаному заводі. Працює консервний комбінат. Є тут молочні, кондитерські підприємства, хлібзаводи. Працює виробництво вікон, матраців, деревообробні підприємства. Повільно, але вірно рухається вперед туристичний сектор.

ТОП-10 місць, що варто відвідати у Черкасах:

1) Кременчуцьке водосховище вас напевно здивує. Воно дійсно велетенське, найбільше в Україні, і прибережними хвилями нагадує море. При його створенні було затоплено понад 200 населених пунктів. Пройтися вздовж нього і знайти найкращий пляж для себе – це ваша задача №1 у літній сезон.

2) Парк «Сосновий бір» – ідеальне місце для прогулянки, де можна досхочу надихатися цілющим повітрям. Тут також прекрасні краєвиди, а поруч, один з кращих пляжів міста.

3) Хрещатик — так, тут така вулиця теж є. Варто роздивитися будівлю філармонії і кінетичну скульптуру скрипальки поруч. На черкаському Хрещатику чимало старовинних будівель – від казкової садиби інженера Щербини (зараз РАГС), до яскравого будинку в стилі модерн, збудованого за проектом Городецького, де, до речі, знаходиться музей – робочий кабінет Василя Симоненка. Городецький доклав руку до ще однієї будівлі, повз яку ви точно не пройдете, – це Блакитний палац, або ж колишній готель «Слов’янський».

4) Найвищим храмом України вважається Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах. Висота його – 78 м. У Соборному парку можна погуляти, роздивитися усі пам’ятники, а у дні релігійних свят — послухати церковні дзвони.

5) Обласний краєзнавчий музей в Черкасах – теж немаленький. Експозиція його дуже велика – від мамонтів до воєнних експонатів, тому екскурсія може легко затягнутися на кілька годин. Біля музею розташований монумент Батьківщини-Матері, до якого варто піднятися, щоб побачити дніпровські краєвиди. Потім можна спуститися в Долину троянд, подивитися на фонтани і сонячний годинник.

6) Буддійський храм «Білий лотос» — ще одне дуже незвичайне місце Черкас, і знову таки – найбільший буддійський храм в Україні. Потрапити сюди можна тільки з екскурсією, про яку доведеться домовитися заздалегідь. Екскурсія проводиться тільки по території комплексу, без заходу всередину будівель, але й при цьому це все одно цікаво.

7) Черкаський зоопарк знаходиться гарному стані, постійно оновлюються окремі частини експозиції. Дуже сучасно виглядає «Земля вовків і ведмедів» і експозиція «Мадагаскар».

8) Якщо залишиться час – можна покататися на кораблику з річкового вокзалу, що особливо приємно у спеку.

9) Здивував нас «головний офіс» черкаського водоканалу, куди ми прийшли подивитися на вежу Шухова. Тут ви також зможете побачити фонтани, дивовижні труби, різноманітні скульптури, серед яких — скульптуру водопровідника.

10) Скульптурна група, що складається з Проні Прокопівни і Голохвастова, чекає на вас поруч з Центральним ринком. Просто за ними ви знайдете відділення Приватбанку, де зможете вирішити усі свої фінансові питання.

Як доїхати

З Києва до Черкас добратися досить просто. Наприклад, Столичним експресом №782К «Київ-Черкаси», квитки на який легко знайти на bilet.privatbank.ua. Всього 3,5 години – і ви майже на морі. Вартість сидячого квитка у 2 класі – 184 грн, а у 1 класі – 253 грн. Приходить цей потяг о 23.34, тому варто домовитися з готелем про пізній заїзд.

Де зупинитися

Черкаси пропонують чимало варіантів, від 100 грн у хостелах і 500 грн у звичайних готелях, до 2000 грн у віллах під містом. Ми протестували два варіанти. Перший – готель «Центральний», який дуже вдало розташований у самому центрі, але особливими зручностями похвалитися не може. Другий – туристичний комплекс «Черкащина 356», що розташований у с. Думанці під Черкасами. Зручність цього варіанту у тому, що не треба перейматися ні їжею, ні розвагами, адже до послуг включене дворазове харчування, щоденні екскурсії та вечірня програма.

Де поїсти

Багато закладів сконцентровано у «Хрещатик-сіті», тому сюди можна навідатися, щоб знайти їжу на свій смак, або ж просто завітати до одного з супермаркетів. В основному в ресторанах Черкас представлена українська, грузинська та європейська кухня. Суші можна поїсти у «Yoshi», випити пива – в «Оскарі», спробувати хінкалі – у «Буби». Є тут і відомі місця – наприклад, м’ясний ресторан «Forest», який нещодавно увійшов у short-list однієї з українських ресторанних премій.

Куди поїхати з Черкас

Як виявилося, Черкаська область дуже багата на туристичні цікавинки. В першу чергу – це Шевченківські місця: село Моринці, садиба Енгельгардтів, село Шевченкове. В Моринцях після відвідин музею варто сходити вниз до річки, до колодязя. Там легко уявити, як все було сотні років тому. Тихо, джмелі, вишні, козенята, аромати сіна і трав.

Холодний яр – це дивне, сакральне місце для давніх племен і не таких вже й давніх подій. Тут варто відвідати Гайдамацький став, Мотронинський монастир, покупатися у Срібному озері, спробувати воду з цілющих джерел, побачити столітні дуби, зокрема, дуб Максима Залізняка. Врахуйте, тут дуже багато комарів, мурах і кропиви, а температура дійсно на кілька градусів нижче, через що це місце і звуть холодним.

Шаєва гора – цікава місцина недалеко від Черкас, де небайдужі люди намагаються створити Новий Афон. Тут дуже гарні краєвиди з гори і холоднючі джерела під нею, облитися водою з яких треба обов’язково, враження — незабутні.

Зерноленд — незвичайний розважальний комплекс для родинного відпочинку. Розкішні краєвиди на 360° відкриваються тут з Семидубової гори. Там же в сезон можна знайти море суниці. В Зерноленді вам запропонують насичену програму на цілий день — екскурсію на справжній млин, відвідини робочої кузні, майстерні гончара, є дуже непоганий етнографічний музей. Тут можна постріляти з лука і рушниці, сходити на майстер-клас з випікання пташок з тіста, навчитися ходити на ходулях, покататися на конях, пасти овець, і спробувати свої сили на десятках дерев’яних атракціонів.

Кам'янка – красиве містечко, відоме своїм мальовничим каньйоном на річці Тясмин, де приємно покататися на човниках і послухати історію цього місця. Зараз важко уявити, що колись тут збиралися декабристи, писав свої твори Пушкін, багато років у сестри жив Чайковський. Щоб було легше увімкнути уяву – сходіть в Історичний музей та Музей Пушкіна і Чайковського. Після музейного туру можна відвідати місцевий пляж і покупатися у Тясмині.

Чигирин — колишня козацька столиця, в якій відразу привертає увагу Богданова гора з пам’ятником на самому вершечку і частково збудована гетьманська резиденція. Тут варто відвідати музей Хмельницького, а потім вирушити до Суботова (з наголосом на «у»), де розташована відома церква, що зображена на 5-гривневій купюрі. Також в Суботові можна побачити пам’ятку природи — три криниці, з якими пов’язано чимало легенд, а трохи далі — зануритися у цілющі води з трьох джерел Віри, Надії, Любові.

Що привезти з Черкас

На місцевому ярмарку, що відбувався у Долині троянд, найбильшу увагу привернули різноманітні вироби з глини. Особливо цікава кераміка чорного кольору, виготовлена якимось особливим способом, яким майстер так і не став ділитися. Також дуже потішила сувенірна крамниця у черкаському зоопарку, всі товари дуже сучасні і стильні – від олівця до парасольки. Логічно також привезти з шевченківських місць тематичні сувеніри – магніти, листівки, торби, футболки та інше.

Ольга Фарима

Партнер материала

Комментарии - 2

+
0
Torez
Torez
25 августа 2019, 18:40
#
Був на ці вихідні, але не всюди, сподобалось.
+
0
Pens
Pens
25 августа 2019, 20:44
#
«Черкаси – місто, що нагадує Барселону»
А я то все думал. что же меня так удивляло в прогулке по Черкассам? Не мог понять с какого перепуга местные жители перешли с испанского на украинский? Ну а черкасский луна-парк, это же копия «Парк Авентура». :) А если серьёзно, то хороших людей в Черкассах мне встретилось больше, чего не могу сказать о некоторых других украинских городах, за что их(Черкассы)и люблю. 
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться