Формально компанія змінила власника, про що заявив її колишній власник і екс-народний депутат Максим Микитась. Він також повідомив про якихось «непублічних інвесторів», які вже приймають справи, і запевнив: все буде добре і всі зобов'язання перед покупцями компанія виконає.

Втім, після «Еліта-центру» і будівництв Войцеховського, що залишили без житла багатьох киян, подібні вмовляння мають, скоріше, зворотній ефект — сіють паніку. У соцмережах і ЗМІ вже з'явилися публікації про те, що «Укрбуд» хочуть прикрити, а недобудовані будинки — заморозити, і що багато хто тепер залишиться без грошей та житла.

«Мінфін» розбирався, що насправді відбувається з «Укрбудом» і до чого готуватися городянам, котрі вклалися в новобудови цієї компанії.

П'ять версій щодо «Укрбуду»

Передісторія коротко така. Ще влітку ринком пішли чутки, що з компанією «Укрбуд» діється недобре. Нібито, на його майданчиках практично нічого не відбувається — будинки офіційно не заморожені, але і не будуються.

А після того, як компанія «Інтергалбуд» заявила про партнерство з «Укрбудом» за проектом ЖК Sky Avenue, у Києві почали ширитися чутки, що, нібито, «Інтергалбуд» просто скуповує найбільш ліквідні майданчики Микитася. Його експерти нарахували не менше п'яти об'єктів, які могли бути продані.

Втім, комерційний директор компанії «Інтергалбуд» Анна Лаєвська цю інформацію спростувала. Вона заявила, що в Sky Avenue вони — співінвестор, генпідрядник і ще спільно з «Укрбудом» ведуть продажі. І, нібито, ніяких майданчиків у Микитася не купували.

Рейтинг київських забудовників від «Мінфіну»

Чергова хвиля підозр накотилася на ринок після того, як Максим Микитась на своїй сторінці у Facebook написав, що продав компанію і більше цим бізнесом не займається.

«Для когось новина про продаж «Укрбуд Девелопмент» стала несподіванкою, але угода не спонтанна. До цього рішення я йшов давно, і, нарешті, багато процесів финалізувалися. За останні місяці був проведений детальний аудит, приведена в порядок організаційна структура компанії, оптимізована маса процесів як будівельних, так і фінансових. І угода відбулася. Хто власники? За умовами операції називати їх не можу, якщо в загальних рисах, то це група інвесторів, люди непублічні. Якщо захочуть, подробиці розкажуть самі. На сьогоднішній день компанія функціонує у звичайному режимі, будівництва запущені, менеджмент на своїх місцях», — написав Микитась.

Експерти і громадськість тут же почали гадати — хто вони, ці «непублічні інвестори».

Читайте такожАфера з квартирами: Микитасю повідомили про підозру

Версій декілька:

Варіант №1

Купити компанію міг великий столичний забудовник і голова компанії Saga Development Андрій Вавриш. Його пов'язують з керівником ОП Андрієм Богданом, якому в свою чергу приписують статус нового негласного куратора Києва.

Втім, сам Вавриш причетність до операції заперечує.

Варіант №2

За іншою версією, до «Укрбуд Девелопмент» зайшли люди Богдана, але не Вавриш. Це, нібито, дійсно непублічні персони з бізнесу, які раніше не займалися будівництвом, але тепер вирішили спробувати, враховуючи, які відкриваються перед ними можливості адмінресурсу.

Варіант №3

Ті ж люди Богдана зайшли до «Укрбуд Девелопмент», але компанію вони не купували, а просто «віджали» у Микитася. І той, нібито, передчуваючи недобре, спішно продавав найбільш ліквідні майданчики, намагаючись виручити хоч якісь гроші.

Варіант №4

Насправді Микитась міг не продати компанію, а просто переоформити на інших людей, при цьому залишаючись реальним власником.

Варіант №5

На ринкову частку компанії мітять будівельні фірми, нібито пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським, які вже з легкістю отримують земельні ділянки в столиці.

Визначити, яка з версій найбільш вірогідна, сьогодні складно. Але головний висновок, які зробили експерти без прив'язки до того чи іншого варіанту — компанії прийдеться непросто. Не виключено, що частину майданчиків взагалі заморозять (або нові власники свідомо від них відмовляться). А це означає, що постраждають покупці квартир.

ВИГІДНІ ІНВЕСТИЦІЇ В НЕРУХОМІСТЬ. ОБРАТИ ОБ'ЄКТ

«Ситуацію з «Укрбудом» обов'язково повинні взяти на контроль мер Києва, Верховна Рада, Кабмін, адже мова йде про декілька тисяч інвесторів, які можуть опинитися ні з чим», — вважає співзасновник і керуючий партнер Українського клубу нерухомості (URE Club) Ольга Соловей.

Що говорять в «Укрбуді»

«Мінфіну» вдалося отримати коментар компанії «Укрбуд Девеломент». Генеральний директор Олег Майборода заявив, що «з якоїсь причини новину про зміни в «Укрбуді» багато хто неправильно витлумачив».

«Процес входження нових інвесторів, зміни структури власності не миттєвий, а навколо вже почали сіяти паніку: «Укрбуд» все, лідер будівельного ринку впав, інвестори будуть чекати квартири роками і так далі». Так от, це не має нічого спільного з реальністю. Ті внутрішні зміни, які зараз відбуваються в нашій компанії, не просто не можуть негативно позначитися на її діяльності. Навпаки, вони покликані активізувати подальшу роботу», — запевнив він.

За словами гендиректора компанії, цим літом «Укрбуд» зіткнувся з труднощами, в тому числі фінансовими, пов'язаними з низькою купівельною активністю. Через сезонний спад, через політичні події, через курс долара. Але прихід нових власників – це не наслідок цих проблем. Це частина їх вирішення, яка дозволяє збільшити оборотні кошти і спрямувати їх на будівництво.

«Ті, хто пильно стежить за нашими будмайданчиками, можуть бачити, як, після попереднього зниження активності, тиждень за тижнем нарощуються темпи робіт. На об'єктах стає все більше робітників, і ми поступово повертаємо колишню динаміку. Поступово – тому що не можна просто клацнути пальцями і миттєво матеріалізувати на майданчиках кілька тисяч будівельників, та ще й з усіма необхідними матеріалами. На це теж потрібен час. Не кажучи вже про те, що на окремих майданчиках роботи якийсь час зовсім були припинені через судові тяжби, які в більшості своїй вже вирішені", — стверджує Олег Майборода.

Він також підкреслив, що повернення активності на всі майданчики компанії в Києві та завершення розпочатих проектів – пріоритет номер один для нових інвесторів. Швидше за все, доведеться відсунути запуск нових проектів, тому що зараз у фокусі виконання вже взятих зобов'язань. «У нас по Києву цілих 26 проектів в роботі, і ми до кінця року націлені на введення в експлуатацію п'яти з них. Ще шість нових об'єктів заплановані до введення в першому півріччі 2020-го», — розповів Майборода.

Як мінімум — зрив термінів за десятками об'єктів

Між тим, експерти вже гадають як вплине на ринок несподівана рокіровка. Адже «Укрбуд Девелопмент» є одним з лідерів сегменту новобудов в Києві — на його частку припадає до 30%. Теоретично паніка може поширитися на весь ринок, і люди просто припинять купувати житло в новобудовах. Особливо, якщо «Укрбуд» заморозить якісь проекти і з'являться тисячі постраждалих покупців.

Директор з продажів Svitlo Park Олександр Панфілов вважає, що, швидше за все, на частину майданчиків «Укрбуду» зайдуть інші девелопери — в якості партнерів або як нова самостійна команда проекту. «Хоча зараз динаміка будівництва на об'єктах «Укрбуду» знизилася, протягом 12 місяців вона може відновитися», — говорить він.

На ціни на ринку ситуація з «Укрбудом», на думку Панфілова, не вплине. «Цінова ситуація до кінця року буде залишатися стабільною і прогнозованою. Коливання цін можливе в межах 1-2%. Покупці не йдуть з ринку, просто перерозподіляється попит — кількість угод скорочується лише в окремих проектах, у яких виникають проблеми, а також в об'єктах точкової забудови. А в об'єктах комплексної забудови протягом всього року ми констатуємо зростання угод. Зараз хтось навмисне вміло грає на людських страхах. Але економічного підґрунтя для обвалу ринку просто немає», — стверджує експерт.

Ольга Соловей каже, що нездорова істерія навколо компанії «Укрбуд» пов'язана не тільки зі зміною власника, але і з тим, як це сталося. «Непублічні» нові акціонери досі нікому невідомі. А в умовах непублічності завжди з'являються чутки і домисли, які розбурхують як громадськість, так і забудовників.

Будівельна галузь після скандалу з «Еліта-Центром» дуже болісно реагує на всілякі інформаційні вкидання. Частково поширення чуток може бути також вигідно деяким забудовникам, які таким чином намагаються підвищити попит на власні проекти. Але ці «ігри з покупцем» навряд чи приведуть до чогось хорошого».

На думку Ольги Соловей, щоб прибрати ризики для покупців, потрібно найближчим часом прийняти закон про захист прав інвесторів, реформувати ДАБІ, імплементуючи вже прийнятий закон про електронну систему містобудування.

«Впевнений, що зміна власника «Укрбуд Девелопмент» навряд чи спричинить припинення зобов'язань компанії перед інвесторами. Але очікувано, що зараз відбувається реструктуризація, і частина будівництв буде заморожена. Це найбільш оптимістичний сценарій», — упевнений керуючий партнер AVM Development Group Владислав Кононов.

За його словами, «віялової» зупинки продажів в інших компаніях не відбувається. Люди як і раніше активно цікавляться новобудовами, як у Києві, так і передмісті, а ціни на найсучасніші проекти потихеньку ростуть.

Марія Коливанова