Аналітики порталу пошуку нерухомості Address.ua поділилися з «Мінфіном» дослідженням вторинного ринку нерухомості Києва за вересень 2020 року. Експерти проаналізували оголошення, розміщені на порталі, а також активність користувачів (457 485 відвідувань).

Які квартири подорожчали більше

  • Медіанна ціна в категорії однокімнатних квартир виросла в порівнянні з минулим місяцем на 1,5% — до 1 218 $/кв.м.
  • Двокімнатні квартири залишилися на рівні серпня 2020 року — 1 126 $/кв.м.
  • Медіанна вартість трикімнатних квартир склала 1 138 $ / кв.м., що на 2,8% вище за показники минулого місяця.

Медіанна ціна пропозиції за районами Києва у вересні 2020 року:

Читайте також: Котедж за ціною двокімнатної квартири у Києві

На які квартири виріс попит

У вересні найбільшим попитом користувалися квартири в ціновому діапазоні до $30 тис. — 40% запитів. На другому місці житло в діапазоні $50-70 тис. — 33% від загальної кількості запитів на порталі Address.ua. Попит на житло вартістю $30-50 тис. склав 17% запитів.

Найбільший попит у вересні був на двокімнатні квартири (в порівнянні з іншими групами житла) — 47% від усіх запитів. 36% запитів стосувалися пошуку однокімнатних квартир, 16% — трикімнатних.

Що стосується площі квартир, які шукали відвідувачі порталу Address.ua, то інтерес рівномірно розподілився між житлом площею від 35 до 50 кв.м. і від 50 до 80 «квадратів». Частка таких запитів склала по 32% від загальної кількості. 21% потенційних покупців цікавилися квартирами до 35 кв.м.

Читайте також: Забудовники підвищують ціни на столичну нерухомість. Що варто знати про знижки та акції

Експерт про ситуацію на вторинному ринку

Директор City Development Solutions Роман Герасимчук:

У вересні 2020 року на ринок вторинної житлової нерухомості припало всього 30% від загальної кількості запитів на покупку квартири. Це підтверджує тенденцію 2020 року про зниження попиту на вторинному ринку. Кількість пропозиції на «вторинці» можна порівняти з річним обсягом попиту, що обумовлює і тривалий період маркетингу оголошень, і труднощі в пошуку «свого» покупця.

Цінова ситуація в більшості районів залишалася стабільною — загальне зростання цін у вересні становило лише 1%.

Найбільш затребувані в вересні були квартири площею від 35 до 80 кв.м. Хоча структура попиту за площею квартири залишається досить рівномірною: незначно зменшився попит на категорії — до 35 і понад 80 «квадратів».

З точки зору географії попиту у вересні знизився попит на житло в Дніпровському і Оболонському районах, незначно виріс попит в Деснянському районі. На лівобережний Київ у вересні припало 10% запитів. Для порівняння: у вересні 2019 року на три райони лівого берега столиці припадала майже чверть всіх запитів.

В цілому структура попиту на вторинну нерухомість не зазнала кардинальних змін, що свідчить про продовження стагнації ринку. Для власників найбільш ліквідних квартир ринкову ситуацію можна охарактеризувати як стабільну. А ось власники інших квартир безумовно зіткнуться з труднощами в процесі продажу і необхідністю знижувати ціни або знімати квартиру з продажу.

З урахуванням загальної економічної ситуації незначне пожвавлення на вторинному ринку можна чекати не раніше листопада-грудня 2020 року.