Математика доходів і витрат Байдена

У січні 2017 року, в день, коли вперше в історії Америки пост президента посів мільярдер, представник середнього класу Джо Байден сів у потяг Amtrak, що відходив з Юніон-Стейшн у Вашингтоні в Делавер.

На той момент він мав скромні статки, цілком властивим людині, яка все доросле життя пропрацювала на виборних посадах. Капітал Байдена оцінювався в $2,5 млн і переважно складався із пенсійних накопичень і нерухомості. Але він розраховував незабаром збільшити доходи. Так і вийшло — вже до кінця 2017 року Байден і його дружина Джилл заробили $11,1 млн. Наступного року вони отримали ще $4,6 млн, потім $1 млн у 2019 році і $630 000 — у 2020-му.

Історію про те, як Байден розбагатів, залишивши пост віцепрезидента і скориставшись своєю славою, щоб продавати книги і виступати з промовами, розповідали неодноразово.

Але якщо поглянути на цифри уважніше, виникає питання, яке ще ніхто не ставив: чому Байден не став багатшим? Якщо хтось стартує з капіталу в $2,5 млн і заробляє $17,3 млн в період буму ринків, можна було б очікувати, що його особистий статок буде більше $8 млн. Тож що ж трапилося з грошима Байдена?

Так, $7 млн пішли на податки, ще $1,3 млн — на благодійність, $180 000 — на оплату прислуги і приблизно $80 000 — на виплату відсотків за іпотекою. Віднімаємо це і, як і раніше, отримуємо суму на кілька мільйонів більшу за оціночний стан Байдена.

Аналіз фінансових декларацій Байдена, реєстрів нерухомості і відомостей про його зарплату вказує, що він становить $8 млн. Є ймовірність, що Байден, який ділить свій статок із дружиною Джилл, віддав частину грошей іншим членам сім'ї. А можливо, він просто все витратив. Щоб спустити статок до позначки $8 млн, нинішньому президентові США треба було витрачати в середньому близько $2000 на день протягом тих чотирьох років, що він провів у відставці.

Білий дім не відповів на численні прохання надати коментарі з приводу фінансів Байдена.

Читайте також: Скільки заробив Байден і його дружина за рік (декларація)

Хто ви, містер Байден: головні факти про президента США

Багато що можна зрозуміти про те, як президент керуватиме державними грошима, подивившись, як він керує власними. Наприклад, будь-хто, хто хоч поверхово знає фінансову історію Дональда Трампа з величезними боргами через екстравагантні, але провальні проєкти, міг би відразу сказати, що цей хлопець навряд чи ретельно стежитиме за національним бюджетом.

Трамп і не стежив: ще до пандемії дефіцит бюджету підскочив на 68% багато в чому через значне зниження податків, від якого виграли багаті люди і корпорації.

У Байдена інші пріоритети. Він, схоже, сповнений рішучості роздавати гроші середньому класу, а не багатіям. Він уже провів законопроєкт про допомогу постраждалим від пандемії, який передбачає виплати в розмірі $1,9 трлн, і запропонував проєкт бюджету з витратами на $ 6 трлн.

Однак уважний аналіз його особистих фінансів дозволяє припустити, що у Байдена з Трампом є дещо спільне. Обидва вони не бояться брати в борг і люблять витрачати гроші. Тож не дивуйтеся, якщо державний борг продовжить зростати.

Читайте також: $6 трлн Байдена і реакція фінринків: яку стратегію обрати інвесторові

Прихильник нерухомості

Дід Байдена був одним із керівників American Oil. Його батько спробував декілька підприємств, але всі вони провалилися, і сім'я переживала непрості часи. Пізніше батько політика зміг влаштуватися продавцем автомобілів. Самого Джо не цікавила стабільна кар'єра і він ще з університетських років виявляв схильність до ризику.

Закінчивши юридичний факультет, Байден взяв кредит у банку і відкрив власну юридичну фірму в центрі Вілмінгтона, штат Делавер. Він не особливо вмів заощаджувати. Коли фірма виграла першу велику справу, Байден отримав чек на $5000. Він і його дружина Нейлія витратили всі гроші на ліжко з балдахіном, столовий гарнітур і письмовий стіл. «Рахунок був значним — можливо навіть більшим, ніж чек — але й меблі були непоганими, — писав Байден у своїх мемуарах 2007 року «Обіцяй мені, тато».

Доволі швидко з'явилася деяка нерухомість. Приблизно за півроку Байден придбав три будинки. Тим часом він позичив ще грошей у тестя і у банків, доки вони з Нейл шукали орендарів і здавали свою нерухомість в оренду.

Байден з дружиною і синами жили в невеликому будинку безкоштовно в обмін на те, що керували басейном заміського клубу неподалік. Навіть з урахуванням доходів від оренди сім'я ледве перебувалася. Байден і сам визнає це у своїх мемуарах: «Я постійно був на грані того, щоб піти в мінус».

Це не заважало мислити масштабно. Після трагічної автокатастрофи 1972 року, в якій загинули Нейлія та їхня маленька донька, Байден купив новий будинок для себе і синів — маєток Дюпон площею 930 кв. м у Вілмінгтоні, що коштував $185 000 (еквівалент $930 000 на сьогодні). На момент покупки Байден був сенатором і заробляв приблизно $43 000 на рік.

Протягом багатьох років він часто перезакладав цей будинок і брав позики, що значно перевищують його початкову вартість. У 1996 році Байден продав маєток за $1,2 млн і купив неподалік ділянку землі за $350 000. Там він побудував новий будинок, а потім почав регулярно перезаставляти і його.

Троє дітей Байдена отримали освіту в приватних школах і коледжах завдяки грошам, узятим в борг. «Володіння будинком — це те, як зберігають кошти більшість сімей середнього класу, те, як більшість сімей середнього класу формують активи, і в багатьох випадках саме так ви платите за навчання дитини в коледжі — ви берете кредити під заставу будинку, — пояснював Байден на заході Міністерства житлового будівництва і міського розвитку в 2015 році. — Саме так я зміг відправити дітей до коледжу».

У 2001 році, коли його дочка Ешлі навчалася в Тулейнському університеті, він виплачував не менше півдюжини кредитів на суму понад $700 000.

Якщо оцінювати всі ці рішення з ділової точки зору, вони нелогічні. Байден занадто багато витрачав і дуже мало заощаджував або інвестував. «Якщо подивитися на податкові декларації сім'ї Байден, ви побачите пару, яка за своє життя накопичила деяке майно на кшталт пенсійних заощаджень, страхування життя, деяких інших заощаджень. І це не якийсь продуманий масштабний план з перетворення на ультрабагатих людей», — каже Меган Горман, адвокат і керуючий партнер фірми, яка займається плануванням фінансів для заможних людей.

Коли Байден став віцепрезидентом, у нього з'явився додатковий дохід для виплат за будинок. У дусі Трампа він здав в оренду котедж на своїй ділянці у Вілмінгтоні за $26 400 на рік. Орендарем, як повідомлялося, була Секретна служба США, яка забезпечує захист Байдена.

Читайте також: Bloomberg: Трамп за рік збіднів на $300 мільйонів

На що витратились Байдени

Коли Байден залишив пост віцепрезидента у 2017 році, його статки оцінювалися в $2,5 млн. Незабаром вільних грошей стало більше, так як Джо і Джилл Байден почали випускати книги і виступати на заходах. Колишній віцепрезидент також отримав посаду професора в Університеті Пенсільванії.

Але чим більше Байдени заробляли, тим більше і витрачали. Згідно з податковими деклараціями, у 2017 році вони платили $8600 за допомогу по будинку, а до 2020 року ця сума зросла до $95 250. Представник Білого дому не відповів на прохання прокоментувати, який саме персонал наймали Байдени. Вони передали $1,3 млн більше ніж двом дюжинам благодійних організацій. Крім того, вони виплатили одну іпотеку і дві кредитні лінії.

У червні 2017 року Байден виконав давню обіцянку дружині і виклав $2,7 млн за літній будинок площею 450 кв. м у Рехобот-Біч, штат Делавер. Це виявилося вдале вкладення: завдяки стрімкому зростанню цін на житло під час пандемії будинок тепер оцінюється в $3,4 млн — це на 25% більше суми, яку Байдени заплатили чотири роки тому.

Але, крім цього випадку, Байдени, схоже, мало що робили для того, щоб збільшити свої статки за рахунок інвестицій. Політик взяв на себе зобов'язання не інвестувати в акції окремих компаній, щоб уникнути етичних конфліктів у роботі. Однак він не використовував навіть диверсифіковані інвестиційні фонди, які експерти з етики часто рекомендують як спосіб уникнути конфліктів інтересу.

Декларація 2019 року показувала, що Байдени тримають менше $200 000 у фондах зі змінним ануїтетом (щорічний страховий внесок, який негайно перетворюється на акції), що знаходяться у володінні страхової компанії, а решта їх грошей просто зберігається на банківських депозитах, державних пенсійних рахунках, у формі полісів страхування життя і в холдингових компаніях, створених для управління гонорарами від книг і публічних виступів. Не інвестуючи активно у фондовий ринок, Байдени проминули потенційний дохід, який міг би збільшити їх капітал на мільйони.

В останній фінансовій декларації, поданій у травні, Байден вказав грошові кошти та пенсійні рахунки на суму між $1,2 млн і $2,9 млн. Якщо просто взяти його доходи в розмірі $17,3 млн і відняти $11,8 млн відомих витрат (податки, благодійність, витрати на утримання будинку тощо), залишається $5,5 млн. Це значно більше суми «між $1,2 млн і $2,9 млн», зазначеної в декларації.

Можна припустити, що Байден витратив на щось не менше $2,6 млн. Один із можливих варіантів — подарунки родичам. Податкове законодавство дозволяє подружжю передати кому завгодно до $30 000, не декларуючи це. Якщо Джо і Джилл Байдени віддали максимально можливі суми своїм дітям, Хантеру і Ешлі, а також своїм онукам, підсумок міг перевищити $200 000 на рік.

Крім того, Байден міг здійснювати додаткові пожертвування на адресу благодійних організацій за межами США, що не відбивається в податкових деклараціях. Наприклад, у 2018 році Байдени пожертвували $25 000 британській благодійній організації, пов'язаній із принцом Гаррі.

А можливо, вони просто витратили зароблене, насолоджуючись своїми грошима і не мислячи стратегічно. У 2017 році Байдени встановили новий басейн на своїй віллі у Рехобот. Місцеві фахівці з басейнів вважають, що цей проєкт міг коштувати понад $75 000. У 2019 році The Washington Post повідомив, що Байдени орендували маєток з п'ятьма спальнями у Маклін, штат Вірджинія, приблизно за $20 000 на місяць.

Навіть якщо сімейство Байден продовжить жити на широку ногу, вони навряд чи збідніють. Вони можуть витрачати $2000 на день протягом найближчих восьми років і все ще зберегти понад $2 млн після закінчення можливого другого терміну, як це і сталося у 2017 році. Тоді у них знову з'явиться більше часу, щоб виступати з промовами, писати книги і добре заробляти.