У підсумку, за 9-13 листопада цна продажу безготівкового долару впала на 3,5 копійки — з 28,14 / 28,16 до 28,11 / 28,125 гривень за долар, а котирування продажу євро просіли відразу на 25 копійок — з 33,45 / 33,48 до 33,22 / 33,23 гривень за євро.

На готівковому ринку власники обмінників орієнтувалися на поведінку міжбанку, платоспроможний попит та пропозицію в своєму регіоні. Періодично, при істотних коливаннях курсу євро щодо долара на зовнішніх ринках вони збільшували спред між купівлею та продажем євро із традиційних 20-25 копійок до 25-30 копійок. Своєї гри «на підвищення» обмінники вели.

Не стануть фінансисти особливо «розгойдувати» готівковий ринок і на цих вихідних.

Основна причина такої поведінки проста — ні власники обмінників, ні самі громадяни поки не розуміють, як на них вплине введення «карантину вихідного дня». У цій ситуації населенню не до активної здачі або купівлі валюти. Люди економлять на всьому і особливо «грошима не смітять». Це знижує доходи обмінників і вони раді заробляти на кожній угоді навіть трохи, але аби не простоювати.

Тому ці вихідні на готівковому ринку пройдуть у форматі роботи «з обороту» з низьким або середнім рівнем спреду і в досить спокійному режимі.

Читайте також: Вибори в США, вакцина від коронавірусу: чи буде обвал долара та цін на золото (відео)

Курси готівкових валют на 14-15 листопада

Котирування долара в обмінниках будуть у межах: прийом – 28,10-28,25 грн/$, продаж – 28,28-28,40 грн/$. Спред між курсами прийому і продажу на вихідні складе 12-20 копійок на доларі.

Котирування євро. Корекція пари долар/євро після оголошення попередніх підсумків виборів у США, новин про можливу появу реальної вакцини проти коронавірусу, стрибки цін на нафту та істотні коливання цін на дорогоцінні метали – все це порядком «виснажило» міжнародні ринки. Всім потрібен перепочинок. І фінансисти не очікують значних коливань по парі євро/долар на нічний для України азійській сесії.

Це призведе до спокійного режиму роботи на вихідні по парі євро/гривня в українських обмінниках із середнім розміром спреда 15-25 копійок.

Котирування готівкової євровалюти будуть у межах: прийом – 33,05-33,20, продаж – 33,23-33,40 гривень за євро. Частина обмінників може скорегувати розраховані нами курси ще на плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від своїх індивідуальних завдань.

Котирування по російському рублю. Рубль залишається «в зоні ризику» для українських фінансистів. Більшість обмінників фінкомпаній та банків у ці вихідні будуть виставляти такі котирування по російській валюті: прийом – 0,357-0,361, продаж – 0,362 -0,369 гривень за рубль.

Можливі й більш суттєві відхилення котирувань в окремих обмінниках залежно від їхніх персональних завдань.

В цілому, обсяг валютообмінних операцій з російським рублем в Україні поступово скорочується. Відбувається це як в силу політичних, так і суто економічних факторів за рахунок все більшого розриву економічних взаємовідносин між Україною і РФ.