Основні аспекти безпеки

Для реєстрації на кріптобіржах і інших кріптовалютних сервісах не підійде загальний поштовий акаунт, який щодня використовується для особистих цілей. Краще зареєструвати окрему пошту і використовувати її тільки для операцій з цифровими монетами. Так само варто вчинити і з номером телефону.

У 2019 нью-йоркський підліток Юсеф Селассіє вкрав дані 75 осіб і понад $ 1 мл в цифрових грошах. Він клонував телефонні номери жертв, щоб отримати доступ до їх поштових акаунтів і облікових записів на торгових майданчиках.

При роботі з кріптоактівамі варто включати захищений режим в браузері, який припиняє запис куки, кеш-пам'яті та іншої системної інформації, що містить призначені для користувача дані.

Відомі випадки, коли зловмисники підміняли в пошуковій видачі адреси кріптовалютних майданчиків, що призводило до крадіжки даних користувача. Щоб цього уникнути, необхідно зберегти адресу кріптобіржі або вводити його в рядок браузера самостійно.

Читайте також: Як Маск вплинув на майбутнє криптовалюта

Диверсифікація в справі

Розподіляти активи варто не тільки при інвестуванні, але і при зберіганні криптовалюти. Наприклад, великі суми краще не зберігати на кріптобіржах, оскільки завжди є ризик її злому. Цифрові монети, що знаходяться на кріптовалютной біржі, фактично не належать своєму власникові, оскільки знаходяться на гаманці майданчики, який може постраждати від дій зловмисників.

За 8 років хакери вкрали понад $ 13,6 млрд в криптовалюті, зробивши понад 330 зломів бірж, гаманців для зберігання цифрових активів і децентралізованих додатків. Найбільше викрадених коштів припало на біржі і онлайн-гаманці — близько $ 12 млрд.

При купівлі цифрових монет на довгострокову перспективу їх краще зберігати на холодному, або апаратному, гаманці. На кріптобіржі рекомендується зберігати той обсяг коштів, який потрібен для торгівлі. Якщо сума вкладень в криптовалюті значна, то її варто розподілити між кількома холодними гаманцями. Тоді при зломі одного з них кошти на іншому не постраждають.

Читайте також: Крипта і крокси: кращі інвестиції в 2021 році

Особисті дані насамперед

При роботі з холодним гаманцем, який встановлюється на ПК або мобільний пристрій, також варто убезпечити свої кошти, зберігши в захищеному місці seed-фразу (набір з випадкових 12, 18 або 24 слів для відновлення доступу до гаманця). Зазвичай seed-фразу роздруковують на папері і зберігають разом з важливими документами.

У минулому році британський підприємець Алістер Мілн провів експеримент, щоб дізнатися, скільки часу буде потрібно хакерам на злом його гаманця. Для цього він опублікував 8 слів зі своєї seed-фрази від гаманця, на якому зберігався 1 біткоіни. Через 44 години хакеру вдалося отримати доступ до сховища і заволодіти криптовалютою. Решта 4 слова хакер дізнався методом підбору.