Загалом жюрі визначатиме переможців у 15 номінаціях, у тому числі й кращий продукт у номінації «Краща дебетова карта VIP». Минулого року нагорода у цій категорії дісталася Platinum Black Plus від Альфа-банку. Хто стане переможцем у 2020-му – дізнаємося вже незабаром.

Організаторами престижної щорічної банківської премії FinAwards виступають «Мінфін» і finance.ua. Ця премія з роками стала певним знаком якості для банківських продуктів і сервісів.

Минулого року багато банків випустили власні VIP-продукти. Відкриттям у цій сфері стали карти без реквізитів.

Випуск карт, на яких зазначається тільки ім’я і прізвище клієнта, восени минулого року анонсували одразу два гравці — monobank та Альфа-банк. Інші теж не залишались осторонь розвитку Private banking. Дехто впроваджував нові продукти для заможних клієнтів, інші працювали над удосконаленням вже існуючих. 

Загалом тенденція підвищеної уваги до преміум сегменту була притаманна всім банкам. 

Що пропонують

Зазвичай до категорії привілейованих відносяться карти класа gold, platinum, infinite, world. Вони розраховані на заможних клієнтів, для яких головне питання полягає не в тому, де отримати кошти, а у тому, як найкраще зберегти існуючі накопичення.

Приналежність клієнта до преміального сегменту банки визначають зазвичай за кількома критеріями: 

  • сумою середньомісячних надходжень на рахунок,
  • розміром депозиту,
  • наявними у клієнта банківськими продуктами.

До уваги також можуть братися: 

  • профіль клієнтів (власники бізнесу, топи компаній),
  • потреба у роботі з банківськими продуктами (карти, депозити, сейфи),
  • стиль життя (подорожі, спорт), тощо. 

Банки щороку доповнюють список доступних опцій. Як правило, клієнтам пропонується наступне:

  • персональний менеджер (особистий консультант, який завжди на зв’язку і готовий надати відповіді на всі запитання щодо банківського обслуговування, допомогти вирішити проблему чи вибрати продукт);
  • консьєрж-сервіс (йому спокійно можна доручати замовлення столика в ресторані, організацію конференції чи замовлення гіда по Барселоні);
  • поліс страхування подорожей (діє в Україні та закордоном і захищає на суму до десятків тисяч євро);
  • програма накопичення миль (дає можливість накопичувати бали для оплати перельоту);
  • картка Priority Pass (надає доступ до бізнес-залів аеропортів по всьому світу);
  • підвищений кешбек (повернення до 20%, залежно від виду та суми покупки, на рахунок);
  • високий відсоток на залишок (часто не нижчий, ніж при розміщенні депозиту);
  • преміальні послуги (знижки на проживання в дорогих готелях, оренду машин, брендові взуття та одяг, ювелірні прикраси тощо);
  • партнерські програми (знижки та подарунки у магазинах).

Звичайно, самого асортименту послуг замало. Важлива якість їх надання. Клієнтам обіцяють все відбірне: обслуговування на найвищому рівні, просунутий рівень впровадження фінтех-новинок, надійний захист капіталів та приватності.

У кого краще

Згідно міжнародного рейтингу Global Private Banking Awards 2019, яка оцінює діяльність банків по всьому світу, в Україні лідерами напряму Private Banking визнано Альфа-банк, Укрсиббанк та ОТП Банк. Що ж дозволило цим банкам виділитися з числа конкурентів?

Одним із нововведень минулого року від Альфа-банку став випуск преміальної карти Platinum Black+ для ІТ-шників. Її власниками можуть бути представники галузі ІТ, зареєстровані як фізичні особи підприємці. Карта передбачає все, що потрібно успішному айтішнику: ведення ФОП у мобільному, 0,1% за продаж валюти, персонального менеджера, кешбек до 20%, Payoneer без банківської комісії, преміум-сервіси в аеропортах тощо. 

ІТ-сектору вже давно особливу увагу приділяє Укрсиббанк. Минулоріч банк продовжив розвивати і доповнювати продукти преміум класу для представників цієї галузі. Крім того, чимало пропозицій з'явилося для власників карт ALL INCLUSIVE DE LUXE та BLACK EDITION, стиль життя яких пов'язаний з частими поїздками.

Щодо ОТП Банку, то ще з початку минулого року він заявив амбітні плани в сфері обслуговування VIP клієнтів. На ринку з'явилися нові пакети Premium Black Edition та OTP Tickets Travel Card, що дають доступ до бізнес-залів всіх аеропортів, гарантований кешбек до 50%, а також знижки до 99% на купівлю авіа і залізничних квитків.