Ми поставили читачам одне питання: «Як довго ваші заощадження дозволять вам жити в карантині?». За добу в ньому взяло участь більше 3 тис. осіб.

  • Радує те, що 42% учасників опитування підтвердило, що вони продовжують працювати, отримувати зарплату і тому можуть не турбуватися про заощадження.

  • Майже чверть – 24% вважають, що їхні заощадження дозволять жити в ізоляції півроку і більше. У сукупності стільки ж – 24% — читачів розраховують протягнути від 1 до 3 місяців, не маючи стабільного джерела доходу.

  • Зовсім не готових до кризи виявилося не так багато: 6% опитаних вважає, що фінансові запаси вичерпаються за 1-2 тижні, а 4% визнає, що не має ні роботи, ні заощаджень і вже змушені жити в борг.

Роботи більше не стає

Карантин в Україні триває з 12 березня, але епідемія коронавіруса набирає обертів. Тепер Кабмін вирішив ухвалити більш жорсткі заходи, і не факт, що надзвичайну ситуацію не продовжать після 24 квітня.

Надзвичайна ситуація та карантин вже залишили без роботи величезну кількість людей. За деякими оцінками, кількість безробітних в Україні вже зросла на 500 тисяч і перевищила 2 мільйони. Компанії закриваються, проводять скорочення штату або відправляють працівників у неоплачувану відпустку.

Екс-міністр економіки Тимофій Милованов вважає, що без роботи може залишитися від 170 до 500 тисяч українців. Плануючи секвестр бюджету на цей рік, Кабмін вже оцінив додаткові потреби Фонду по безробіттю в 900 млн гривень. Держава також спростила процедуру отримання допомоги по безробіттю на час карантину.

Завидний оптимізм

Але заощадження у населення все ж таки є. За даними НБУ за минулий рік депозити населення у валюті зросли, у доларовому еквіваленті, на 15,4%, а портфель гривневих депозитів – на 17,5%. За підсумками лютого 2020 року депозитний портфель фізосіб становив 601,4 млрд грн., в т. ч. гривневі депозити — 351,9 млрд. грн.

Щоб знайти найкращі умови депозитів і не турбуватися в кризу, скористайтесь депозитними каталогом на «Мінфіні»!

У своїх коментарях користувачі порталу поділилися своїми розрахунками і прогнозами. Причому багато  хто зберігає дивовижний оптимізм. «Є запас на шість з половиною років, але це ще не все, що є… Взагалі зможу не працюючи, утримувати свою сім'ю не менше 11 років, не продаючи недвижку, авто (якого в мене немає).», — пише користувач з ніком Ferox. І це ще не самий оптимістичний коментар!

«При правильному управлінні на 20-30 років вистачить, навіть якщо з дружиною перестану працювати», — запевняє користувач з ніком kiraks.

А ось користувач citizen99 впевнений, що ніхто не протримається більше, ніж півроку: «У мене немає заощаджень. Вони колись були, але я вирішив на них придбати квартири. Зараз є лише зарплата. Скільки протримаюся? Якщо карантин продовжать як в Китаї ще на 2 місяці, протримаюся 2 місяці, бо ті, на кого працюю, зможуть у травні і червні працювати. Якщо карантин плавно перейде у вічне стан, думаю ми всі помремо від голоду десь через 6 місяців».

При цьому багато читачів справедливо зазначають, що якщо ситуація з поширенням епідемії затягнеться у всьому світі надовго, валюти можуть просто знеціниться — включаючи долар і євро. А значить, знеціняться і заощадження, на які розраховують громадяни.

Епідемія в Україні ще не досягла свого піку і є велика вірогідність того, що карантин може продовжуватися і у травні. Ничого не лишається, тільки уважно слідкувати за витратами, пристосовуватись до нових умов ринку праці та по можливості збільшувати пасивний дохід, який для багатьох став гарною допомогою.

Гусєв Юрій