Очікували більшого

Причина такої ситуації полягає в тому, що ринки вирішили, що виділений обсяг коштів є недостатнім. Адже в березні перший пакет допомоги становив $2,3 трлн. З літа республіканці і демократи в США сперечалися про те, яким повинен бути другий пакет допомоги. Спочатку демократи хотіли виділити економіці ще більше $3 трлн. Республіканці підходили до питання більш консервативно, говорячи про підтримку в розмірі $1,3-1,5 трлн.

Восени перед виборами Дональд Трамп готовий був піти на поступки демократам і погоджувався на суму понад $2 трлн. Уже після виборів, коли стало зрозуміло, що перемагає демократ Джо Байден, ринки стали очікувати розширення фінансування. Ці очікування щодо підтримки економіки на трильйони доларів багато в чому і стали причиною зростання фінансових ринків світу в останні місяці.

Тому виділення поточної допомоги всього на $900 млрд виявилося для ринку негативною новиною. Адже ця сума навіть менша, ніж пропонували республіканці восени цього року. Проблема в тому, що третього пакета допомоги може вже й не бути. Адже в розвинених країнах починається вакцинація від COVID-19.

Грошовий дощ закінчується

Плюс до цього варто додати, що поточна політика ФРС США дуже сильно пов'язана з діями Казначейства США. ФРС цього року збільшила свій баланс з $4,2 трлн. до $7,4 трлн. І знову надруковані долари в основній своїй масі пішли на викуп казначейських паперів США. А точніше — на знову випущений борг США. Тому ринок очікував, що при виділенні великого пакету допомоги економіці США, ФРС потрібно буде знову викуповувати казначейські облігації у великому обсязі, так само, як це було навесні цього року. А отже, друкарський верстат ФРС продовжить працювати.

Читайте також: Які інвестстратегії та інструменти більше не працюють

Але виділення невеликої суми в розмірі $900 млрд. закриває для ФРС дорогу розширення своєї програми з вливання в економіку нової ліквідності у великому обсязі. Адже якщо Мінфін США не стане сильно нарощувати свій борг, то і ФРС не потрібно буде викуповувати ці облігації у великому обсязі і, відповідно, сильно нарощувати свій баланс. А це означає, що умовний грошовий дощ добігає кінця.