Світове багатство і частка кеша

На сьогодні у світі є дуже багато різних активів і їх загальна вартість величезна. Світовий борг, за різними оцінками, становить від 200 до 300 трлн. в доларовому еквіваленті. Зокрема, за оцінкою вашингтонського Інституту міжнародних фінансів (IIF), у 2020 році розмір загального світового боргу досяг суми, еквівалентної 281 трлн. доларів.

Фондові ринки світу коштують зараз близько $100 трлн. До цього можна додати й інші активи у вигляді вартості компаній і бізнесів, які не торгуються на біржі, нерухомості та іншого майна. Загальна сума всього капіталу в світі буде точно перевищувати еквівалент $500 трлн. І весь цей капітал комусь належить і є чиїмись накопиченнями і власністю.

Люди і організації володіють різними активами, в основному в їх структурі гроші в чистому вигляді займають не дуже велику частку. Людина може володіти майном і активами, скажімо, на $500 тис, але на його банківському рахунку і у вигляді кешу може бути тільки $5 тис, тобто всього 1% від його активів. Така пропорція норми накопичень грошей є цілком нормальною і адекватною і для людини, і для всього світу.

Читайте також: Що робити, якщо акції почали дешевшати: три дієвих стратегії

Як і чому зростає попит на гроші

Але коли трапляється криза і в економіці починаються проблеми, люди починають продавати свої активи, через що ціна на них починає падати. І ось уявіть, якщо з усіх активів загальною вартістю $500 трлн., припустимо, 10% буде виставлено на продаж. В цьому випадку для продажу активів на $50 трлн. у світі банально не вистачить вільних грошей. Адже будь-яка операція купівлі-продажу — це обмін товару, активу, або чого-небудь ще на гроші. Тобто, продаючи товар, ви за фактом купуєте гроші.

Чим більше люди продають, тим більше вони створюють попит на гроші і дефіцит грошей. І навпаки, чим більше люди купують, тим меншим стає дефіцит грошей, зростає їх надлишок. Тому що змінюється запит суспільства на кількісну частку грошей у величині сукупного капіталу. Адже частка грошей у величині всіх активів може бути різною — і 1%, і 2%.

Звичайно ж, у світі ніхто не продає одномоментно відразу 10% всього, що існує в світі, але навіть 1% від $500 трлн. — це вже $5 трлн. Коливання величини норми накопичень у всьому світі на 1% потенційно може змінити загальний попит на гроші на ці $5 трлн.

Під час кризи люди збільшують свої продажі різних активів і натомість беруть гроші, норма резервування і накопичень в грошах починає зростати, а кількість грошей в обігу починає різко скорочуватися. Чим активніше люди продають активи, тим швидше зростає дефіцит грошей.

Тому що гроші — це мірило всього. Але, звичайно ж, у нормі накопичень частка грошей у чистому вигляді не стрибає на 1% протягом короткого часу. У реальному житті мова йде про набагато менші величини у відсотковому співвідношенні. Але попит на гроші, як і на будь-який товар, завжди змінюється. І частка грошей в загальному рівні капіталу також змінюється.

Читайте також: Обсяг кеша в єврозоні збільшився на 11% і становить майже 1,4 трильйона євро

Пропозиція грошей

Центральні банки регулюють вартість і величину пропозиції грошей, а не попит на гроші! І в ідеалі будь-який центробанк повинен прагнути до збереження балансу попиту і пропозиції на грошовому ринку. Регулятор повинен збільшувати пропозицію грошей у міру зростання попиту і навпаки — він повинен скорочувати пропозицію грошей якщо попит на них падає.

Попит на гроші залежить від ринку у вигляді поведінки людей в усьому світі. Залежить від того, накопичують вони кеш чи ні, продають чи купують активи.

Читайте також: Чому українці виходять в кеш

Долар

Тому в кризовий період гроші зазвичай зростають в ціні, але в цьому правилі є й виключення. Валюти країн, що розвиваються, часто поводяться не як гроші, тому що їх починають продавати так само, як товар та інші активи. А в ролі грошей виступають надійні резервні валюти. Насамперед долар США, тому що саме він є головною, найбільш ліквідною резервною валютою. Грубо кажучи, половина всіх рахунків у світі, як банківських, так і брокерських відкриті в доларі США, а тому продаж активів і вихід в кеш створює попит насамперед саме на долар.

Почасти цим пояснюється те, що долар США на поточний момент не впав кардинально в ціні через те, що ФРС за два останніх роки наростила свій баланс з $4 до $8 трлн.

При лінійній логіці, якщо за базу для оцінки брати сам баланс ФРС і грошові агрегати (грошову масу і грошову базу), то долар повинен був впасти в півтора або два рази. Але суть в тому, що базою для долара є весь рівень світового капіталу в обсязі понад $500 трлн. А на цьому тлі нічого кардинального в зростанні балансу ФРС на $4 трлн. немає. Це менше 1% всіх грошей світу, а точніше сказати, від усього капіталу світу. Адже всі ці $500 трлн. капіталу в якомусь роді є грошима.

Надлишок долара веде до того, що люди починають активно все купувати, що веде до зростання цін на активи, а це зростання веде до зростання інфляційного тиску і зниження вартості долара. Але ця формула має свою специфіку, оскільки долар США не падає в ціні як товар, а падає в ціні через зростання ціни на все інше. Так само і навпаки — долар росте в ціні, коли все інше падає в ціні.

Читайте також: 10 додатків, які допоможуть розбагатіти