До чого може призвести така ситуація та чи справді банкам безпечно інвестувати у державні цінні папери, на своїй сторінці у фейсбук розповів співзасновник банку Аваль, співвласник холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач.

Кредитний голод

Як змусити банки кредитувати економіку. Ніяк. Банки не можна змусити когось кредитувати указами президента, законами або рішеннями Нацбанку. Ні таргетована інфляція, ні інфляція у 10%, ні ставка рефінансування нижче 6%, ситуацію не змінять.

Після кризи 2008-го року центральні банки та уряди у всьому світі намагаються вирішити ту ж проблему. І кажуть про неї не тільки депутати-популісти, але і такий, наприклад, як Бен Бернанке – колишній шеф ФРС, якого в популізмі важко запідозрити.

Читайте також: Зеленський знову пообіцяв «дотиснути» банки до кредитів під 5-6%

Цю проблему поки що не вдається вирішити навіть в країнах з негативною відсотковою ставкою. І справа тут не тільки в поганій судовій системі або інших подібних факторах, про що у нас люблять говорити. Просто хороших позичальників не вистачає на всіх. А грошей на ринку все більше. І можливостей для позабанківського фінансування у компаній, особливо великих, все більше.

Державна альтернатива

Глянув краєм вуха консолідований баланс нашої банківської системи. 1 трлн в кредитах, 400 млрд в ОВДП. Це без Нацбанку. Не можна говорити на кожному розі про кредитування економіки і паралельно пилососити всю ліквідність у бюджет. Повинна працювати економіка і повинні працювати економічні нормативи.

Будь-який бізнес — це боротьба жадібності з боягузтвом. Банківський теж. Якщо у банкіра буде альтернатива, вкладати гроші в кредити, або в ОВДП з маржею 6-7%, багато хто обере ОВДП. Я б і сам обрав. Хоча ні. Я точно не обрав би. Проблема в тому, що в основі ОВДП лежать ті ж ризики, що і в кредитах. А можливо і більші. І чим їх більше в портфелі, тим ці ризики вищі. Чому на них не поширюються нормативи за концентраціями і за кредитом в одні руки?

Я чудово пам'ятаю 98-й рік і свої особисті відчуття від щоденних(!) нарад у Віктора Ющенка та щотижневих — у Леоніда Кучми, на предмет любові до Батьківщини і закономірно витікаючі звідси обов'язки конвертувати старі «погані» ОВДП з нашого портфеля в нові, «найкращі у світі» ОВДП. Не найприємніші відчуття. Ми їх більше не купували потім.

Читайте також: ОВДП-аукціон: Мінфін залучив до бюджету 11 мільярдів

Можливо я перебільшую ситуацію. І вона ще далека від намальованої мною картини. Але обсяг вкладень банків у держборг, на мій погляд, вже вийшов і за можливості нашої банківської системи, і за рамки здорового глузду.