Психолінгвіст і соціальний технолог Дмитро Вольф розповів у Facebook, чому західні студенти вже зараз відмовляються платити гроші за знання, які швидко застаріють і нічим не допоможуть у майбутній професії.

Західна система освіти тримається на кредитних коштах. Середній чек на вищу освіту в Європі та США від 70 до 250 тис. доларів. Найчастіше це кредитні гроші, тобто освіта певного роду інвестиція в майбутнє.

Раніше між студентами та навчальними закладами укладалась чесна угода. Студенти інвестували гроші в освіту, а ВУЗ гарантував повернення фінансів через 3-7 років після вручення диплома, оцінюючи середні зарплати випускників.

Але в 2019 році близько 40% усіх американських студентів відмовилися виплачувати власні кредити за навчання. Студенти Гарварду і інших лідерів шанхайського рейтингу вважають, що до моменту одержання диплому будуть профнепридатними. Причина цього — величезна швидкість оновлення знань.

Досі і в Україні живе стереотип про те, що без вищої освіти нікуди не візьмуть. Насправді навички вирішують все. Програма освіти застаріла ще років 20 тому. І слова «без мого предмета ти ніким не станеш» вже нічого не означають.

З 2019 року Google, Apple, Hilton, Starbucks, Bank of America, IBM і десятки інших компаній відмовилися від вимоги формальної освіти при наймі на роботу.

Що робити нинішнім студентам

Звернути увагу на топові вузькопрофільні проекти. Наприклад, Experience Praxis group, General Assembly або Minerva. Вони створюють цілі освітні інфраструктури, де дають актуальні знання і практичні навички. Відповідно, ймовірність працевлаштування у провідних компаніях підвищується.

Володарям наукового ступеня слід бути готовими до регулярного підтвердження своєї компетенції. Є висока ймовірність, що з 2023 року її доведеться відстоювати раз на пару років.