Здавалося б, це нормально. Але мало хто замислюється над тим, що кредитні програми без цільового призначення в певних умовах можуть виявитися вигіднішими. І, наприклад, кредит готівкою (кешкредит) в ряді випадків може виявитися зручнішим і вигіднішим за класичний автокредит.

«Мінфін» спільно з Альфа-Банком України порахував, з яким кредитом ви заплатите менше за автомобіль.

Для початку трохи матчастини. Безумовно, автокредит вирішує завдання покупки автомобіля. Але потрібно знати кілька особливостей.

Так, для отримання автокредиту, доведеться оформити авто як заставу з усіма витратами, що випливають. Основною статтею додаткових витрат в цьому випадку є обов'язкове страхування КАСКО. Не секрет, що цей страховий продукт не дешевий. Вартість страховки становить близько 6% вартості авто на рік. Необхідність страхувати авто протягом всього терміну кредитування часто є тим фактором, який відштовхує тих, хто міг би взяти автокредит. До того ж майбутніх власників машини часто бентежить, що машина буде оформлена як заставне майно з усіма наступними обмеженнями.

Але що, якщо для покупки машини скористатися кешкредитом?

Зараз банки видають позики готівкою на досить великі суми — до 1 млн. грн. Цієї суми цілком достатньо для купівлі нового автомобіля середнього рівня, вартістю близько $30 тис.

Порівняємо два варіанти купівлі авто: кешкредит і автокредит

Варіант №1 — автокредит

Припустимо, клієнт бажає придбати автомобіль Kia Sportage, який можна вважати одним із лідерів продажів на українському ринку. На даний момент, в залежності від комплектації, такий «залізний кінь» коштує 600-650 тис. грн. Типові умови за автокредитами на ринку припускають початковий (власний) внесок 10-20%.

  • При 15% першого внеску та купівлі авто вартістю 600 тис. грн необхідно буде самостійно заплатити 90 тис. грн.

  • Сума кредиту складе 510 тис. грн.

  • На ринку автокредити пропонуються на термін до 84 місяців (7 років), а ставка в середньому становить 13-15% річних.

Додайте до суми 2,9% одноразової комісії, а також вартість страховки за КАСКО — 7-8%.

Скориставшись кредитним калькулятором, нескладно розрахувати, що при ануїтетній схемі погашення такого автокредиту щомісячний платіж на 48 міс. (середній термін на який оформляють кредит) складе майже 18 тис. грн. Розмір сумарної переплати за весь термін перевищить 340 тис. грн. Практично половина цієї суми — це витрати на страхування застави за програмою авто-КАСКО. Ефективна (реальна) відсоткова ставка за таким автокредитом складе майже 32% річних!

Варіант №2 — великий кредит готівкою

Наприклад, Альфа-Банк Україна видає готівкові позики на суму від 500 грн до 1 млн грн на термін до 60 місяців під чесну ставку всього 26% річних, без додаткових комісій і обов'язкових страховок. Давайте подивимося, що вийде, якщо взяти такий кредит на 48 місяців для купівлі авто з попереднього прикладу.

В цьому випадку позичальник при ануїтетній схемі погашення повинен буде щомісяця платити трохи більше 17 тис. гривень. Сумарна переплата складе 315 тис. грн, а ефективна ставка — 29% річних.

Таким чином, як бачимо автокредит за стандартними умовами не вигідніший за кредит готівкою від Альфа-Банку на суми від 500 тис. грн.

Крім того, є й інші переваги.

  • кредит готівкою оформляється швидко за 45 хвилин, тоді як видача автокредиту може розтягнутися на 3-5 днів.
  • немає необхідності передавати авто в заставу.

Подати заявку на кредит можна у відділенні банку, онлайн на сайті або через Контакт-центр за номером (044) 494 01 01.