► Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини
Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в січні склало 131,2 пункту, що на 0,8 відсотка нижче за його грудневий рівень і на 17,9 відсотка нижче від пікового значення, досягнутого в березні 2022 року.
Зниження значення цього індексу в січні було обумовлено скороченням значення індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію та цукор на тлі загалом стабільних цін на зернові та м'ясо.
У січні значення індексу цін на зернові практично не змінилося, лише на 0,1 відсотка перевищивши його грудневий рівень та на 4,8 відсотка — показник за аналогічний період минулого року.
У січні значення індексу цін на олії знизилося на 2,9 відсотка. Млявий світовий попит на імпорт чинив знижувальний тиск на світові ціни на пальмову та соєву олії, а ціни на соняшникову та рапсову олії знизилися через значну експортну пропозицію.
Середнє значення індексу цін на молочну продукцію виявилося на 1,4 відсотка нижчим від його грудневого значення: зафіксована тенденція обумовлена зниженням цін на вершкове масло та сухе молоко на тлі скорочення попиту з боку провідних імпортерів та збільшення поставок із Нової Зеландії. Світові ціни на сир трохи зросли, що зумовлено відновленням ділової активності у сфері громадського харчування та роздрібного продажу у Західній Європі після новорічних свят, а також коливаннями валютних курсів.
Значення індексу цін на м'ясо змінилося незначно (знизившись лише на 0,1 відсотка порівняно з його грудневим рівнем): наявність значних експортних запасів спровокувало зниження цін на м'ясо птиці, свинину та яловичину, у той час, як зміцнення імпортного попиту призвело до зростання експортних цін на баранину.
Значення індексу цін на цукор виявилося на 1,1 відсотка нижче за його грудневий рівень.