Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Зокрема, йдеться про наближених до Путіна російських олігархів Алішера Усманова, Петра Авена та Віктора Рашнікова. Угорщина вже намагалася вивести цю трійцю з-під санкцій у вересні, але відступила внаслідок політичного тиску.

Тепер Будапешт також хоче виключити з-під санкцій сестру Усманова Гульбахор Ісмаїлову, бізнес-партнера Авена Михайла Фрідмана, білорусько-російського олігарха Дмитра Мазепіна, його сина Микиту Мазепина, а також олігархів Григорія Березкіна та В'ячеслава Кантора.

Варто зазначити, що список санкцій має бути одностайно схвалений країнами-членами ЄС, щоб його можна було продовжити, оскільки наближається новий термін поновлення — 15 березня.

Читайте також: Євросоюз не встигає погодити 10-й пакет санкцій проти РФ до саміту Україна-ЄС — ЗМІ

Офіційний журнал ЄС називає Усманова прокремлівським олігархом з особливо тісними зв'язками з президентом Росії Володимиром Путіним. Його також називають одним із «улюблених олігархів Путіна».

Санкції вже призвели до арешту найбільшої у світі яхти вартістю $600 млн пов’язаної з Усмановим, який безрезультатно оскаржив рішення в Європейському суді. Сестра Ісмаїлова також потрапила під санкції після того, як розслідування показало, що Усманов опосередковано передав їй свої активи.

В ЄС зазначають, що Авен є одним із приблизно 50 багатих російських бізнесменів, які регулярно зустрічаються з Володимиром Путіним у Кремлі.

Рашникова було додано до санкційного списку в березні, і Брюссель описав його як «провідного російського олігарха, який є власником і головою ради директорів компанії Магнітогорського металургійного комбінату (ММК). ММК є одним із найбільших у Росії платників податків».

Мазепін, який є власником і генеральним директором компанії з виробництва мінеральних добрив «Уралхім», за словами ЄС, є членом найближчого оточення Володимира Путіна і одним із провідних бізнесменів, задіяних у секторах економіки, що забезпечує значне джерело доходів для уряду Росії.

Читайте також: США анонсували нові санкції проти РФ

Його син-гонщик Микита був членом команди Формули-1 Haas до того, як у березні на нього наклали санкції ЄС. Він потрапив у список через його тісний зв’язок із батьком.

Кантор, який потрапив під санкції у квітні, очолює групу «Акрон» — одного з найбільших виробників добрив у Росії. За словами Брюсселя, Кантор неодноразово відкрито заявляв про свою підтримку та дружбу з президентом Путіним і підтримує добрі стосунки з Кремлем.

Тоді ж під санкції потрапив і Березкін. В офіційному журналі ЄС його назвали провідним російським бізнесменом і вважали поплічником Путіна.