Чи є вина України

У нас немає причин думати, що висновки будуть іншими, ніж повідомляється зараз, чи що це неправда. І тут немає протиріч із заявою поляків про російське походження ракети. Бо С-300 виготовляється в Росії.

Чи означає це, що Україна винна? — Ніт. Відповідальність однаково лежить на Росії.

Коли Росія обстрілює українські міста і після спрацювання ППО залишки ракети падають і вбивають українців, нікому і в голову не приходить говорити, що винні війська ППО. Вина завжди на тому, хто стріляє. А не на тому, хто захищається від пострілу. Росія закладає ймовірність таких подій в той момент, коли якийсь російський військовий тисне на кнопку. Це правило діє скрізь і завжди. Винен агресор.

Чи чекати на вступ НАТО у війну

Чи означає той факт, що Росія де-факто винна у смерті двох громадян Польщі, що НАТО вступить у війну з Росією. Ні. Тисячу разів ні. І не важливо, це випадково російські ракети залетіли у Польшу, чи це вибухи, спричинені українським ППО, які протидіяли російським ракетам. У будь-якому випадку, ніхто б не запускав механізм третьої світової війни чи через рукожопість російських військових і їх ракет, чи через трагічну випадковість.

Чому? Бо ніхто не може вважати, що Росія цілеспрямовано атакувала Польшу. І що це є свідома агресія проти країни НАТО. І ніхто з відповідальних політиків не робитиме ескалацію на фоні цієї трагедії, щоб спричинити для своєї країни ще більшу трагедію. Бо війна — це завжди жертви. І країни НАТО будь-що намагаються уникнути ескалації до рівня війни. І це абсолютно раціонально з їхнього боку. Якщо б у когось були докази, що Росія таким чином атакує НАТО, провокує НАТО, тестує НАТО на слабкість, то ми могли б говорити про те, що НАТО має відповісти військовим шляхом. Але нічого цього не має. Тому не варто вимагати від НАТО військової відповіді. Політичної? — Можливо. Економічної? — Найімовірніше. Але не військової.

Якщо б Росія воювала з Білоруссю, і на Волинь прилетіла російська ракета, а Україна в той час не мала б війни з Росією, то ніхто з українських відповідальних політиків не закликав би до вступу у війну з Росією.

Читайте також: Байден просить Конгрес США виділити ще понад $37 мільярдів допомоги для України

Чи хочемо ми в Україні, щоб НАТО вступило у війну? — Звісно. Але це наше бажання. Для нас це вигідно. Але це лише наше бажання. І не треба видавати бажане за дійсне. І дуже інфантильними виглядають прокльони українців у сторону НАТО, яке мало б вступити у війну, але не хоче. Як і не треба звинувачувати НАТО у боягузтві, вигадуючи теорії змови чи читаючи їх в анонімних телеграм-каналах, які, начебто, мають інсайд, сидячі під столом у Путіна.

Чи призведе трагедія у Польщі до збільшення тиску на Росію? — Найвірогідніше, так. Чи призведе це до вступу НАТО у війну? — Точно ні.