Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіна»: головні фінансові новини

Деталі

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, який і є ініціатором законопроєкту № 7655, зазначив, що насправді жодного нового податку не вводиться.

«Змінюється лише механізм обчислення та сплати всім знайомого податку на прибуток. Розрахунок цього податку для фінустанов буде прив'язаний до кількості пунктів обміну», — заявив він.

За його словами, податок потрібно буде сплачувати авансом щомісяця у фіксованому розмірі. Але за результатами звітного періоду ця сума зараховується до сплати податку на прибуток за весь рік.

Також міфом, за словами парламентаря, є твердження про те, що документ спрямований на підвищення податків для обмінників. Насправді йдеться про боротьбу з ухилянням від оподаткування.

Низькі бюджетні надходження від готівкового валютно-обмінного ринку підтверджують високі ризики зловживань. За підсумками 2021 року внесено лише 7 млн ​​грн податку на прибуток з усієї галузі.

Ще один міф, за словами Гетманцева, такий підхід зажене всі обмінники в тінь. Він заявив, що зміна умов оподаткування не скасовує діяльність НБУ як регулятора та правоохоронних органів, на які покладається боротьба із чорним ринком готівкової валюти, додав голова податкового комітету.