Ініціативу мають підтримати усі країни ЄС

Планується, що паливо перетворюватимуть на скраплений природний газ (СПГ) на переробних заводах Єгипту перед відправкою до ЄС.

Угода розширить ринкові можливості ЄС для Ізраїлю, де внутрішні ціни на газ набагато нижчі, ніж ті, що він може стягувати в Європі.

У рамках потенційного меморандуму про взаєморозуміння ЄС, Ізраїль та Єгипет також розширять співробітництво в проєктах екологічно чистої енергетики.

«Вторгнення Володимира Путіна в Україну викликало міжнародне засудження та спроби покупців російського газу забезпечити альтернативні поставки. Оскільки минулого року ЄС імпортував близько 40% газу з Росії, йому потрібно буде використовувати кілька джерел палива, а також збільшити виробництво відновлюваних джерел енергії, щоб задовольнити попит», — пише видання.

Для схвалення меморандуму потрібна буде підтримка всіх членів ЄС. Румунія є однією з країн ЄС, яка заявила про зацікавленість в імпорті СПГ з Ізраїлю через Єгипет, заявивши у квітні, що це допоможе посилити енергетичну безпеку.

Читайте також: ЄС заморозив активи російського центробанку на 23 мільярди євро

Що ще відомо

Європейський Союз розглядає також можливість будівництва газопроводу довжиною 700 км з Іспанії до Італії в рамках плану REpowerEU, щоб зменшити залежність від РФ. Ідея полягає в тому, щоб вивантажувати СПГ в порту Барселони, перетворювати його там у газоподібний стан і отримувати по трубі.

Диверсифікувати постачання газу в ЄС планують також завдяки африканським країнам. Зокрема Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують великий невикористаний потенціал скрапленого газу, вважають у ЄС.

Уже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу з Росії на дві третини.