►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуці: головні фінансові новини

Африканський газ

Країни Африки, зокрема в західній частині континенту, такі як Нігерія, Сенегал і Ангола, мають значний невикористаний потенціал у сфері зрідженого природного газу, йдеться в документі.

За даними агентства, документ, який передбачає розширення зовнішньої енергетичної взаємодії, може бути ухвалений Єврокомісією наприкінці травня в рамках пакету заходів з реалізації плану блоку щодо скорочення енергетичної залежності від Росії.

Чи зможе Африка стати альтернативою російському газу?

Європа звертається до Африки за допомогою, щоб позбутися залежності від постачання російського природного газу, оскільки війна в Україні продовжує загострюватися, пише «Ціна держави».

Це крок, підтриманий Акінвумі Адесіною, головою Африканського банку розвитку, який сказав у березні: «Європа шукає альтернативні джерела постачання газу. Це може бути в Африці».

Зараз Італія проводить дипломатичну кампанію для обговорення можливої диверсифікації свого імпорту енергоносіїв, здійснивши візити до Алжиру та Єгипту перед Великоднем, а потім у Конго та Анголи.

Читайте також: Євросоюз обговорює, що робити з оплатою за російський газ

Найбільшими експортерами природного газу на континенті є Алжир і Нігерія, кожна з яких у 2020 році постачає за кордон від 35 до 40 млрд кубометрів (7-е і 8-е місце у світі). У минулому році ці країни були єдиними двома африканськими постачальниками газу до Європейського Союзу, на них припадало 17% і 4% імпорту природного газу в ЄС відповідно.

Інші великі гравці в регіоні — Єгипет, Лівія, Екваторіальна Гвінея та Ангола. Хоча країни Африки на південь від Сахари мають запаси газу, до них не було зацікавленості з-за кордону та інвестицій, необхідних для того, щоб галузь відкрила доступ до Європи.

Довідка

На даний момент три трубопроводи доставляють природний газ з Африки до Європи; Трансмед, який дозволяє експортувати з Алжиру до Італії (через Туніс), Медгаз, що з'єднує Алжир та Іспанію під морем, а також Грінстрім, більш скромний за потужністю, який з'єднує Лівію з Сицилією.

Через дипломатичну напруженість у відносинах з Марокко в жовтні минулого року Алжир закрив трубопровід Магріб-Європа (GME), який проходить через територію сусіда.

Очікується, що з 2027 року газопровід NIGAL транспортуватиме природний газ з Нігерії (який експортується в основному морем), але будівництво цього трубопроводу ще не розпочато.

Нагадаємо

Найбільша польська газова компанія PGNiG повідомила, що у вівторок отримала листа від Газпрому про повну зупинку поставок газу з контрактного ранку середи. Цим російський монополіст порушив Ямальський контракт, який діє до кінця 2022 року.

Читайте також: $50 та відсоток для України: ЄС може обмежити ціну на російську нафту

Також «Газпром» поінформував болгарську газову компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня. Міністерство енергетики Болгарії заявило, що вживає заходів щодо забезпечення альтернативних постачань газу. Водночас необхідності обмежувати споживання газу в країні воно не бачить.