►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуці: головні фінансові новини

Рішення РФ

«Росія грубо і в односторонньому порядку вирішила перекрити постачання газом Болгарії та Польщі. Тому я вирішила скликати цю надзвичайну раду міністрів енергетики, перш за все, щоб запевнити в нашій солідарності колег з Болгарії та Польщі, і також щоб засудити цю неприпустиму дію, яка розриває контракт, узгоджений на переговорах раніше», — сказала Помпілі журналістам перед засіданням Ради ЄС.

«Ми продовжимо платити в євро контракти, укладені в євро, або в доларах ті, які укладені в доларах. І ми не можемо погодитися з такими маневрами, які вже розривають узгоджені контракти», — підкреслила французький міністр.

Читайте також: Уже чотири європейські компанії заплатили за газ у рублях — Bloomberg

За її словами, міністри зібралися, щоб продемонструвати, що «ми всі згодні продовжувати платити в євро і не маємо наміру нав'язувати нам контракти, змінені в односторонньому порядку».

Помпілі додала, що засідання цієї ради буде також використано, щоб «продовжувати разом визначати нашу політику скорочення залежності від російського газу». Вона підтвердила, що у ЄС готується черговий пакет санкцій. «Це не буде предметом цієї ради з енергетики. Це вирішуватиметься найближчими днями», — уточнила міністр.

Помпілі повторила, що ця нарада буде присвячена «виключно газу, але не питанню нафти».

Нагадаємо

Найбільша польська газова компанія PGNiG повідомила, що у вівторок отримала листа від Газпрому про повну зупинку поставок газу з контрактного ранку середи. Цим російський монополіст порушив Ямальський контракт, який діє до кінця 2022 року.

Читайте також: $50 та відсоток для України: ЄС може обмежити ціну на російську нафту

Також «Газпром» поінформував болгарську газову компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня. Міністерство енергетики Болгарії заявило, що вживає заходів щодо забезпечення альтернативних постачань газу. Водночас необхідності обмежувати споживання газу в країні воно не бачить.