►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуку:
головні фінансові новини

«Це невиправдано і неприпустимо. І це ще раз свідчить про ненадійність Росії як постачальника газу. Ми готові до такого сценарію. Ми тісно контактуємо з усіма державами-членами. Ми працюємо над забезпеченням альтернативних поставок та найкращих можливих рівнів зберігання по всьому ЄС», — заявила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що держави-члени розробили плани на випадок непередбачених обставин саме для такого сценарію.

«Наразі відбувається засідання координаційної групи щодо газу. Ми плануємо нашу скоординовану відповідь ЄС. Ми також продовжимо роботу з міжнародними партнерами, щоб забезпечити альтернативні потоки», — зазначила глава Єврокомісії.

Читайте також: Нафтове ембарго стало прийнятним для Німеччини — міністр економіки ФРН

Вона додала, що продовжить працювати з європейськими та світовими лідерами для забезпечення безпеки енергопостачання в Європі.

Нагадаємо

Найбільша польська газова компанію PGNiG повідомила, що у вівторок отримала лист від Газпрому про повну зупинку постачання газу з контрактного ранку середи. Цим російський монополіст порушив Ямальський контракт, який діє до кінця 2022 року.

Також «Газпром» проінформував болгарську газову компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня. Міністерство енергетики Болгарії заявило, що вживає заходи щодо забезпечення альтернативних постачань газу. Водночас необхідності обмежувати споживання газу в країні воно не бачить.