►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

У ресторанів виникли проблеми з поставками овочів, салатів, риби. Про це повідомили виданню в Федерації рестораторів та готельєрів РФ, а також у деяких закладах.

Частина партнерів припинила відвантаження, а інші скоротили період відстрочки за платежами чи зовсім його скасували, розповів директор з розвитку компанії-власника бренду «Якіторія» Олександр Муратов.

За його словами, найбільші зміни сталися з алкоголем: закупівельні ціни багатьох товарів зросли на 30−80%. Поточних запасів у мережі вистачить на 3−4 місяці, додав він.

Читайте також: На тлі девальвації рубля в Росії скоротиться імпорт алкоголю на 40%

Гендиректор «Шоколадниці» Олег Підгірний заявив, що є перебої у поставках різних категорій товарів, переважно інгредієнтів: соусів, сиропів та пасти. Без деяких із них у приготуванні страв не обійтися, каже він.

Є перебої з постачанням риби з Туреччини, зокрема доради та сібаса, а всередині країни складнощі із цукром, розповів гендиректор компанії-постачальника продуктів «Брати Васильєви» Іван Васильєв.

Деякі мережі поки що уникають дефіциту за рахунок запасів: компанії забронювали продукти у постачальників на кілька місяців вперед — зокрема алкоголь, оливкову олію, каперси та оливки.

Перебої та підвищення цін пов'язані у тому числі із санкціями, які порушили налагоджені логістичні ланцюжки, а також з падінням курсу рубля.