«Наш спільний з українською стороною довгостроковий пріоритет — це синхронізація української енергосистеми з європейською замість російської», — пояснила Сімпсон.

Вона нагадала, що російське вторгнення в Україну почалося в той день, коли Україна розпочала тестування роботи енергосистеми в ізольованому режимі, що є першим кроком до підготовки до майбутньої синхронізації з ЄС.

«Я говорила з Германом Галущенком (міністр енергетики України) і він поінформував мене, що за нинішніх умов вони не будуть знову доєднуватися до російської енергетичної системи. Україна просить про надзвичайно термінову синхронізацію з європейською енергосистемою. Це технічний виклик», — розповіла єврокомісар.

Втім, за її словами, технічна готовність України до цього кроку висока і європейські оператори дали згоду на приєднання України на виняткових умовах.

«Я зустрічалася з ENTSO-E цього ранку, вони вважають, що технічно це можливо. Що стосується часу, то це не питання годин, це питання днів, швидше за все, кількох тижнів», — додала вона.

Що таке ENTSO-E

ENTSO-E — це Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії. Саме з нею у 2017 році оператор енергосистеми України «Укренерго» підписав угоду про синхронізацію, яку згодом стали називати енергетичним безвізом.

Однією з умов інтеграції України в енергосистему Європи було проходження тестів у ізольованому режимі від Росії та Білорусі. Вони були заплановані на 24−26 лютого. Після цього в українському уряді вирішили не підключатися знову до енергосистеми РФ і Білорусі.