► Підписуйтесь на «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

«У нас є великий законопроєкт про оподаткування доходів. Хочемо знизити оподаткування доходів і фізосіб, і юросіб, і ввести податок на виведений капітал, усічено, як у Польщі. Також розширити декларування доходів, дати більше податкових відрахувань громадянам», — сказав депутат.

На думку Гетманцева, документ можуть зареєструвати ще цього року, щоб він запрацював з 2023-го року.

Законопроект також пропонує оподаткування додаткової роботи.

«Це коли ти просто реєструєшся в „Дії“ і можеш отримувати дохід від 27 видів діяльності. Наприклад, таксувати вечорами. За це податок лише 5%, без ЄСВ», — пояснив парламентарій.

Читайте також: Рада ухвалила податковий закон для запуску Дія.City

При цьому голова профільного комітету погодився, що негативна реакція МВФ на такі законодавчі ініціативи може стати на заваді їх ухваленню.

Передісторія

Раніше в інтерв'ю для «Мінфіну», Гетманцев розповідав про плани реформування оподаткування доходів громадян, про так звану «малу податкову реформу». Вона має закінчитися загальним декларуванням.

Передбачалося, що після реформи буде кілька ставок прибуткового податку: базова, підвищена та знижена.

Також хотіли запровадити в Україні практику, яка є в закордонних країнах — вираховувати з доходу витрати на оренду житла, лікування, утримання літніх батьків віком від 80 років, на відпочинок в Україні. Завдання — максимально наблизити дохід до чистого доходу, тобто до реального об'єкта оподаткування.