► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

За словами Магомедова, за результатами роботи УЕБ, однієї з найбільших вітчизняних товарних бірж, у жовтні держава отримала 825 млн грн додаткового доходу від виставленої на торги необробленої деревини.

«Нарешті організований товарний ринок відкриває нові можливості для законної та прозорої торгівлі. Учасники ринку цього очікували, держава того прагнула, і разом із початком реформи ринку капіталів і організованих товарних ринків влітку 2021 року ми отримали новий регульований сегмент. Це історія не тільки про стандартизовану, ліцензовану, прозору роботу, це історія про партнерство і вже перші успіхи», — говорить Магомедов.

Читайте також: З 1 липня всі товарні біржі мають працювати в межах нового чинного законодавства

Передісторія

Починаючи з 1 липня 2021 року торгівля стандартизованими товарами (зерно, деревина, паливо тощо) перейшла на ліцензовані біржові майданчики.

Це значить, що стандартизовані товари тепер продаються на ліцензованих біржах. За їхнє ліцензування відповідає регулятор — Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Біржі мають здійснювати моніторинг торгів для запобігання маніпулюванню та інсайдерській торгівлі.

Читайте також: Що таке товарні біржі і як вони працюватимуть в Україні