Перерване інтерв'ю з Капустіним

Майже 15 років тому вже у далекому в 2007 р прийшов на інтерв'ю до Віктора Капустіна, тодішньому голови правління Укрексімбанку. Довелося довго чекати у приймальні. Але це — типова історія для держбанкіра.

«У вас 15 хвилин!», — з ходу приголомшив мене банкір, адже стандартом для таких інтерв'ю вважається година. Але і чверті її виявилося забагато… В якийсь момент Віктор Володимирович забажав припинити інтерв'ю, воно так і не вийшло.

Вже не пам'ятаю, що так розлютило банкіра. Але в пам'ять чітко врізалася його фраза про те, що банк має бути консервативним, натякаючи: зайва публічність — ні до чого!

Борода Удовиченко і таємничий Гриценко

У 2010 р Укрексімбанк очолив Микола Удовиченко, який не відрізнявся публічністю, як, втім, уся «епоха» Арбузова-Соркіна. Журналістам він міг запам'ятатися хіба що своєю сивою бородою.

А ось Олександр Гриценко, який очолив Укрексім в серпні 2014 р, взагалі не з'являвся на публіці. Кілька років для журналістів було загадкою, як він взагалі виглядає — фото CEO не було навіть на сайті держбанку! Запити від фінансових ЗМІ вперто ігнорувалися, розбирала цікавість: чим же займається прес-служба? Чи не найбільш пам'ятною подією стало затримання Олександра Гриценко силами СБУ восени 2019 р.

Відкритий Мецгер

І ось на початку 2020 р Укрексім очолив молодий Євген Мецгер — людина, наближена до Президента.

З банкіром ми познайомилися в кінці березня 2019 р незадовго до першого туру президентських виборів. Євген давав інтерв'ю як заступник голови Укргазбанку, що відповідає за малий та середній бізнес. Тоді мало хто знав про його зв'язки і прийдешніх перспективи. Автор цих рядків — так точно. Тільки постфактум згадалося, що банкір був на зустрічі у зеленій краватці.

Вбачається, що саме Євген посприяв тому, що його тодішній бос — Кирило Шевченко — став головою НБУ .

Вдруге з Євгеном Мецгером ми перетнулися 10 вересня на заході, організованому Фондом гарантування вкладів (ФГВФО).

На пропозицію про інтерв'ю банкір впевнено відповів згодою. Мовляв, тепер ми — відкритий, прозорий банк і готові до спілкування.

Читайте також: Глава Укрексімбанку склав повноваження. Причина — конфлікт з журналістами

Інтерв'ю, що не відбулися

Через щільний графік держбанкіра зустріч була завчасно призначена лише на обід вівторка 5 жовтня.

Однак о 22.00 вечора понеділка надійшов дзвінок від Володимира Пікалова, тепер вже скандально відомого директора інформаційної політики Укрексімбанку. Вибачившись, він попросив про перенесення інтерв'ю, посилаючись на те, що у шефа раптово виник захід державної ваги.

«Звичайна справа для держбанкіра», — подумав я і відійшов до сну.

Хоча інтерв'ювати двох держбанкірів, близьких до голови НБУ, в один день було би навіть дуже цікаво. Ах да, на 11.00 вівторка вже було перенесено інше інтерв'ю — Андрія Кравця, голови правління Укргазбанку. Спочатку воно планувалося на понеділок.

Про безпрецедентний інцидент глави Укрексімбанку з журналістами програми «Схеми», який стався напередодні, дізнався тільки вранці вівторка. Уже після того, як прес-секретар Укргазбанку вдруге перенесла інтерв'ю, пославшись на раптову хворобу шефа.

Ось так майже відразу «злетіли» відразу два інтерв'ю «Мінфіну»…

Більш того, є підозра, що тепер домовлятися про них з банкірами стане набагато складніше. Але ми обіцяємо намагатися!