►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуку:
головні фінансові новини

Кляйн вважає, що біткоїн ще має «пройти довгий шлях», перш ніж він продемонструє той рівень «довговічності і безпеки», який золото демонструє інвесторам останні 70 років.

На думку Кляйна, багато хто вкладається у криптовалюти виключно з метою спекуляції. «Я думаю, що волатильність криптогалузі зрештою призведе до того, що люди повернуться до золота», — додає він.

Хоча золото впало в ціні минулого тижня та, на думку аналітиків, падатиме й далі, Кляйн вірить, що ці активи можуть співіснувати. Золото може «сидіти поряд» з біткоїном, який не обов’язково загрожуватиме цінному металу.

Читайте також: Золото дешевшає. Найбільші банки озвучили свої прогнози

Цифрове золото

Оптимістичні інвестори розглядають біткоїн як «цифрове золото» і захист від інфляції. Вони очікують, що криптовалюта з часом лише дорожчатиме. Так американський інвестор Тайлер Вінклвосс, засновник Winklevoss Capital Management та криптовалютної біржі Gemini, заявив минулого року, що «біткоїн — це золото 2.0» і що він замінить «золото 1.0».

Однак, далеко не всім інвесторам перевага біткоїну видається настільки очевидною.

«Якби мені приклали пістолет до голови і сказали: „Ти можеш вибрати лише щось одне“, я б вибрав золото», — коментує менеджер хедж-фонду Рей Даліо, який має у власності нерозкриту кількість біткоїнів

Контекст

На вихідних біткоїн перевищив позначку у $48 000 — найвище значення з травня. Однак, за даними CoinDesk на ранок 19 серпня він впав до $44 000. Це подорожчання послідувало за розпродажем у червні та липні, коли біткоїн опустився нижче $30 000.

Читайте також: Біткоїну прогнозують швидке зростання до $50 тисяч

Ціни золота цього року також значно коливалися. У січні дорогоцінний метал коштував близько $1 900, у березні — близько $1 700. У червні золото майже повернулося до позначки у $1 900, але в серпні знов впало до $1 700.