Плани президента

«Я не хочу заходити надто далеко, але немає причин говорити „ні“. Кажуть, перевага криптовалюти в тому, що інфляційний ефект в значній мірі зводиться до нуля», — сказав президент, відповідаючи на питання про можливий випуск національної цифрової валюти та легалізації біткоїна.

Інфляція в Аргентині

Інфляція — одна з найгостріших проблем для Аргентини. Економіка, яку Фернандес в 2019 році успадкував від попереднього президента Маурісіо Макрі, перебувала в жалюгідному стані. За даними уряду, з грудня 2019 року аргентинський песо подешевшав на 77%.

Фернандес відзначив, що біткоїн і інші криптовалюти все частіше сприймають як відмінний інструмент хеджування інфляції, проте сам він з обережністю ставиться до такого підходу.

«Це глобальна дискусія, і я повинен визнати, що з обережністю підходжу до цієї теми. У моєму випадку обережність обумовлена тим, що вони [криптовалюта] мені поки що не дуже знайомі і зрозумілі. У багатьох людей є подібні побоювання, саме тому ми не бачимо систематичного застосування. Але це те, про що варто подумати», — зазначив він.

Читайте також: Аргентина зіткнулася з дев'ятим дефолтом в своїй історії

Позиція керівника Центрального банку Аргентини Мігеля Пеше відрізняється від бачення президента.

На недавній конференції IAEF він заявив, що біткоїн не є фінансовим активом і не має цінності. Чиновник також зазначив, що криптовалюта «може бути дуже шкідливою» для економічної стабільності.

Нагадаємо

У травні Федеральне управління державних доходів Аргентини зобов'язало криптовалютні біржі щомісячно передавати дані про трансакції користувачів.

У 2020 році Аргентина в ніч на 23 травня опинилася в стані технічного дефолту. Держава прострочила виплати близько $ 500 млн у вигляді відсотків за трьома випусками державних облігацій.