Що відомо

За даними фахівців з кібербезпеки Приватбанку, даний сайт є на 100% шахрайським. Він використовує посилання на неіснуючі інвестиційні проекти та обіцяє високу дохідність від імені реальних компаній без їхньої згоди. Злочинці також незаконно використовують айдентику банку та інших юридичних осіб.

Читайте також: Поліція розкрила криптопіраміду. Псевдоінвестори ошукали українців на 250 мільйонів (відео)

Читайте також: Інтернет-шахрайство зростає. З початку року до чорного списку потрапило 27 фішингових та 22 шахрайських сайтів

Суть обману

Як пише ain.ua, шахраї використовують айдентику банку та інших юросіб для заманювання українців пропозицією високого доходу від інвестиційних проєктів.

Як видно зі скріншотів, довірливим громадянам обіцяють до $8500 в місяць доходу від інвестицій в національні компанії на кшталт «Укрнафта» і «Дніпровський металургійний завод».

Щоб стати «інвестором», потрібно заповнити форму на сайті, вказавши свої особисті персональні дані: ПІБ, номер телефону і пошту.

Після заповнення форми на сайті, з людиною зв'язується оператор колцентра і з застосуванням соціальної інженерії «обробляє» клієнта, виманюючи гроші.

Примітно, що на сайті інвестиційна пропозиція подається від імені олігарха, екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського. Є і калькулятор, який дозволяє розрахувати потенційну прибутковість від інвестицій тільки на підставі суми вкладень. Наприклад, за 5000 грн обіцяють дохід в 6600 грн. за місяць.