«Історії фінансів відомо мало активів, що були б крихкішими за біткоїн», — заявляє він.

►Підписуйтеся на «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Раніше від відгукувався про найвідомішу криптовалюту позитивніше — у передмові до книги «Біткоїновий стандарт» у 2018 році він назвав його «першою органічною валютою» та «страховкою» проти державного контролю.

Але у своєму останньому дослідженні, «Біткоїн, Валюти та Крихкість», опублікованому у червні, він каже, що вартість біткоїна — «рівно нуль», в тому числі через те, що він вимагає постійної уваги, щоб мати якусь цінність, на відміну від золота та інших дорогоцінних металів.

Читайте також: Золото зростає, випереджаючи дані з інфляції в США

Що не так із біткоїном

Талеб нагадує, що у березні 2020 біткоїн впав нижче за ринок акцій та відновився лише після «масивного вливання ліквідності», що доводить, що він не може використовуватися для хеджування системного ризика. Він також сказав, що важко передбачити, що станеться з біткоїном, якщо до інтернету втратить доступ хоча б окремий регіон, особливо під час фінансового колапсу.

Він також вказує, що біткоїн на протязі свого існування показував дуже високу волатильність — між 60% та 100%

Нова валюта

Все це, однак, не означає, що криптовалюта не може замінити «фіатну валюту» — гроші, які забезпечені лише державою, яка їх випускає, але не підкріплені ніяким фізичним товаром, таким як золото, наприклад.

«Бажано мати хоч одну справжню валюту поза впливом уряду», — пише він у дослідженні. — «Але нова валюта має стати привабливим засобом заощадження, відслідковуючи середньозважений набір товарів та послуг з мінімальною помилкою.»

Багато хто також помилково ототожнює успішність біткоїна як цифрової валюти з успішністю біткоїна як спекулятивної інвестиції. Щоб бути валютою, потрібно мати певну стабільність, — вважає він.

Читайте також: Легендарний інвестор назвав біткоїн кращим захисним активом від інфляції

Контекст

Ніколас Талеб — це заслужений професор ризик-менеджменту та науковий консультант Universa Investments. Автор кількох книжок, серед них бестселери «Чорний Лебідь» та «Антикрихкість».

Ціна біткоїна вже майже місяць коливається між $32 000 та $36 000, після того, як вона ненадовго досягла $40 000 в середині червня. У квітні 2021 курс біткоїна сягав $65 000. Згідно з даними CryptoCompare, обсяг продажів біткоїна впав більш ніж на 40% у червні цього року.