►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуку:
головні фінансові новини
Для чого вводяться такі ваги
Така зміна сприятиме створенню банками належного запасу капіталу для покриття можливих втрат у разі погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів. Якість цього портфеля дуже залежить від зміни макроекономічних умов, а ця особливість може недооцінюватися банками під час визначення очікуваних збитків за такими кредитами.
Запровадження підвищених ваг ризику збільшить стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистить сектор від накопичення системних ризиків і загалом сприятиме збереженню фінансової стабільності.
Сегмент споживчого кредитування й надалі залишатиметься прибутковим та привабливим для банків, проте їх кредитна політика стане зваженішою.
Коли впровадять підвищення
Підвищення відбудеться в два етапи:
- до 125% - з 1 липня 2021 року;
- до 150% - з 1 січня 2022 року.
Таким чином, збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом.
Читайте також: Як SmartID та Приват24 допомагають відцифрувати бізнес
Контекст
Поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк повинен тримати 1 грн регулятивного капіталу. Двоетапне підвищення ваг ризику до 150% збільшить протягом 2021 року потребу в капіталі під споживчі кредити в півтора рази — до 1,5 грн, створюючи додатковий запас 0,5 грн на випадок несприятливих умов.
Відповідне рішення затверджено постановою Правління НБУ від 11 січня 2021 року № 1. Вона набуває чинності з 30 червня 2021 року.
Детальніше про застосування підвищених ваг ризику у Звіті про фінансову стабільність | Грудень 2019 року.