Справа в тому, що сьогодні на міжбанк будуть впливати відразу декілька дуже серйозних і суперечливих факторів і від того, що в кінцевому підсумку ми побачимо ввечері по котируваннях долара — багато в чому буде залежати тренд по курсу як мінімум до середини червня.

Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» в телеграм-каналі: головні фінансові новини

На користь гривні спрацює фактор розрахунків по аукціону Мінфіну з ОВДП. Чиновники продали облігацій на суму в еквіваленті 19,12 млрд гривень. У тому числі — на $ 182,2 млн і на 14,16 млрд гривень. Це значні суми. І хоча частково це буде просто перевкладення раніше отриманих від держави коштів від погашення попередніх випусків облігацій — це істотно позначиться на ресурсному і валютному ринках.

Як і держбанки — нерезиденти також активно купували ці папери і продавали під це валюту на торгах.

Ці продажі багато в чому спровокували виходи НБУ з інтервенціями з купівлі надлишку долара і частково істотно грали на зміцнення гривні останніх днів.

Крім цього, психологічно зниження котирувань провокує активний розпродаж валюти експортерами на побоюваннях її подальшого просідання. І це теж формує певні настрої на ринку на користь ревальвації гривні.

Проти нацвалюти зіграє фактор покупок валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів. Курс просідав і вони не поспішали з покупкою основних сум під ці операції. Але кінець першої декади вже близько (а саме в цей період проходять подібні угоди) — і у цих клієнтів вже немає часу для завершення цих угод. Вони вийдуть на ринок з покупкою і це частково збільшить попит на валюту.

Дивіться також: Чому гривня зміцнюється, а ціни зростають. Чи варто купувати крипту. Прогноз курсу

Деяку інтригу створює і НБУ. В останні дні після довгого затишшя він фактично по три рази за день виходить на міжбанк з викупом долара, що багато в чому і стримує просідання валютних котирувань. Тільки за вчора він викупив близько $120 млн і цим реально врятував долар від чергового обвалу.

Швидше за все регулятор і сьогодні з'явиться на торгах і його цінники будуть основним орієнтиром по курсу для всіх учасників торгів. На момент виходу статті вже стало відомо про перший вихід Нацбанку з купівлею долара. Судячи з оперативності виходу регулятора, він всерйоз вирішив утримати курс долара від просідання нижче позначки 27 гривень.

Як і вчора — якщо продавцям все ж вдасться активно «поборотися» за курс і зупинити просідання котирувань, то «прокинуться» ті покупці, хто чекав «дна» по котируваннях. Якщо ж просідання продовжиться — то значна частина покупців і спекулянти продовжать грати «на пониження».

Котирування міжбанку, за розрахунками «Мінфіну» 9 червня будуть в межах: долар — коридор 27,00 — 27,20 грн, євро — коридор 32,80 — 33,15 грн.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:

Долар: коридор покупок і продажів 26,90 — 27,25 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах 15−17 коп, а в касах банків до 22 коп.

Євро: в банках коридор 32,65 — 33,25 грн при спреді до 20−25 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах коридору 32,80 — 33,10 грн при спреді близько 15−20 коп.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 26,90 — 27,05 грн і продаж 27,15 — 27,30 грн.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00 — 27,05 грн та продаж 27, 10 — 27,17 грн.