Реальний сектор живе своїм життям, тіньова економіка — своїм, а напівлегальний бізнес — своїм. І сировинна, багато в чому олігархічна модель управління цілими галузями — дедалі більше поєднується в Україні з впливом на те, що відбувається, окремих великих груп клієнтів. Частина з них взагалі жодним чином «не зав'язані» на український реальний сектор, а більше пов'язані з фінансовим і спекулятивним капіталами. Багато хто з них — з іноземними. І за кращою нашею традицією — в більшості своїй офшорними по суті, хоча і в різних формах.

Якщо раніше, ще років 10−15 тому, «господарями життя» в Україні в основному були місцеві промислові групи і клани, які робили ставку на залишки пострадянської промисловості, то на даний час вони дедалі більше поступаються місцем міжнародним компаніям та фінансовим спекулянтам усіх мастей та рангів. Події 2014 року, банкопад і значні обвали гривні в 2014—2017 роках — призвели до остаточної дріб'язковості економіки України з поступовою деіндустріалізацією.

На тлі зростання державних боргів, постійної зміни керівних чиновників найбільших держкомпаній, а часто і відвертої корупції і скандалів у верхніх ешелонах влади — український ринок стає легкою здобиччю вже і не найбільших, за світовими мірками, фінансових гравців.

Навіть в умовах початкової стадії пандемії (фактично весь 2020 рік) завдяки низьким цінам на енергоносії і високим на товари українського експорту — у країни був шанс на поступову перебудову економіки на менш затратні і прогресивні з енергетичного погляду технології. Однак нічого істотного в цій сфері так і не відбулося. Ми все також залишаємося повністю залежними від світових цін на енергоресурси, які почали активно зростати в зв'язку з поступовим відновленням світової економіки.

Це, з одного боку, призводить до зростання інфляційних процесів у країні і перекосів у ціноутворенні (останній приклад — спроби держрегулювання цін на газ, а зараз на дизпаливо і бензин). З іншого боку — призводить до залежності поведінки фінансового, валютного та сировинного ринків від невеликого числа великих гравців. Значна частина цих гравців — вже давно не є місцевими і основним своїм завданням вбачають тільки максимізацію одержуваних прибутків в умовах слабкого, а часто і некомпетентного державного управління.

Навіть ситуативне зміцнення національної валюти в такому разі починає працювати проти економіки, оскільки на фоні зростання гривневих цін дорожчає і вартість товарів у валюті. І в результаті внаслідок активізації ділового життя і населення після пандемії — це призведе до ще більшого зростання негативного сальдо торгівлі. Адже купувати громадяни будуть імпорт, який стане знову активно завозитися у країну через привабливі для іноземних виробників внутрішні ціни.

І все це відбуватиметься на тлі збільшення держборгу і періодичного зростання популізму, не забезпеченого економічними передумовами. Адже ці передумови для повноцінного розвитку — знову так і не створені ні для самого населення, ні для малого та середнього бізнесу. Хто з уряду зараз згадає хоча б про програму «створення мільйона робочих місць для заробітчан», які повернулися через пандемію в Україні і так і не знайшли тут гідної роботи?

Тому теперішнє зміцнення гривні можна з дуже значними зусиллями назвати позитивним фактором для економіки в цілому.

Хід торгів 18 травня:

Пропозиція знову майже всю сесію перевищувала попит і це позначилося на котируваннях. За день долар подешевшав ще на 9 копійок — з 27,495/27,515 гривень до 27,405/27,425 до кінця торгів. Покупці явно не поспішали укладати угоди, граючи «на пониження». І ця тактика сьогодні знову спрацювала.

Продавці після недовгого опору змушені були зменшувати свої цінники, чим і користувалися покупці. НБУ на ринок не виходив і надлишок пропозиції «тиснув» на котирування.

У підсумку, вже до 12-ї години долар просів з ранкових 27,495/27,515 до 27,40/27,42 гривень, а потім вже до кінця сесії перебував у вузькому коридорі 27,405−27,415/27,425−27,435 гривень. Завершилися торги на позначці 27,405/27,425.

Головні події вівторка на валютному ринку:

  1. Долар з ранкових 27,495/27,515 подешевшав до 27,405/27,425 гривень до кінця дня.
  2. Нацбанк на ринок не виходив.
  3. Довідковий курс НБУ на 12:00 склав 27,4355 гривень, а офіційний курс на 19 травня 2021 року встановлено на рівні 27,4368 гривень за долар.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».