Брак робочих рук

У Польщі сезон збору врожаю полуниці, вишні, смородини та малини починається в кінці травня.

Польські підприємці скаржаться, що половина їх врожаю може бути втрачена, якщо іноземці не повернуться до сезонної роботи. Незважаючи на те, що в Польщі через пандемію залишаються постійні робочі з України, це не вирішує проблему нестачі робочої сили в сільському господарстві, де характер робіт саме сезонний.

Читайте також: Завдяки українським заробітчанам ВВП Польщі щорічно зростає на + 0,5%

Аналогічні проблеми і у підприємців з індустрії HoReCa, яка також носить сезонний характер. В цьому році пропозицій роботи, пов'язаних з гастрономією та гостинністю, набагато більше, ніж зазвичай — термінові потрібні офіціанти, бармени, бариста, покоївки, кухарі.

Як відомо, пандемія і локдаун змусили підприємців в цих секторах скорочувати витрати. В результаті велика кількість співробітників були звільнені або відправлені в неоплачувані відпустки.

Страхування від covid-19. Виплата до 50 тисяч гривень

За останніми даними GUS (Центрального статистичного управління Польщі), за рік в галузі HоReCa було ліквідовано 24,1 тисячі робочих місць. Але зараз кількість вакансій у цій галузі почала стрімко зростати.

Читайте також: Польща змінює правила в'їзду. Обмеження стосуватимуться всіх

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».