Вартість «кошика»

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн — тобто на 25,8% — дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн.

► Підписуйтеся на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

За словами Лупенка, вартість основної складової великоднього кошика — паски домашньої випічки — складе близько 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.

Читайте також: Комуналка, продукти, транспорт та алкоголь. На що українці витрачали гроші в 2020 році

Чому дорожчають продукти

Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками.

З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого — зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID‑19, пояснив Лупенко.

Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року, зауважив він, стали яйця — 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року.

Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) — 130 грн (230−305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) — 135 грн з розрахунку 230−280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси — на 10,2%.

Читайте також: Інфляція розженеться до 10%: чи почнемо ми більше купувати

Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90−132 грн за 1 кг.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 120 грн (200−268 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) — 114 грн (180−230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100−120 грн за 1 кг).

Ціна хріну (250 г) — 14 грн, тобто лишилася на рівні минулого року — 10−15 грн і залежить від виробника і смакових складових.

У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, — його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн або на 20,2% більше вартості кошику такого ж складу у 2020 році, зауважив Юрій Лупенко.

Читайте також:АМКУ досліджує питання подорожчання цін на продукти

Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина, пояснив експерт. Порівняно з 2020 роком ціна яблук зросла на 42,9% і становить 10 грн за 0,5 кг (15−28 за кг). Середня ціна по Україні на овочі лишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) — 25 грн (45−60 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) — 28 грн (50−70 грн).

За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити 120 грн (80−135 грн за пляшку).

Передісторія

Раніше «Мінфін» писав, що в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої березні зросли на 2,1%.

Найбільше подорожчала соняшникова олія — на 9,7%. Ціни на цукор, фрукти, борошно, рис, хліб, м'ясо, овочі, масло, кисломолочну продукцію, сало, рибу зросли на 4,8−1%.

Читайте також: Інфляція розженеться до 10%: чи почнемо ми більше купувати

Згідно з оновленим інфляційним прогнозом Нацбанку в 2021 році інфляція виросте до 7%.

В останні місяці 2020 року інфляція в Україні прискорилася, споживчі ціни зросли на 3,8% в річному вимірі (+ 1,3% до жовтня). Такий приріст був вище, ніж очікував Нацбанк.