Відповідний указ вступає в силу з 1 квітня.

Кому і на скільки скоротять

Скорочення не торкнеться більшості некваліфікованих службовців, уточнив представник Ватикану.

Інше високопоставлене джерело агентства зазначило, що Папа Римський вперше в історії приймає подібне рішення.

Агентство відзначає, що кардинали Ватикану отримують зарплату від $4730 до $5915 в місяць, і багато хто з них живе у великих квартирах, за які платять набагато менше ринкової ціни.

Читайте також: Італія ухвалила багатомільярдний антикризовий пакет і подовжила пільги для населення

Крім того, більшість священиків і черниць з Ватикану живуть в семінаріях, монастирях, парафіях, університетах і школах, що захищає їх від економічних криз, пише Reuters. Їх витрати на життя набагато менше, ніж у інших службовців: швейцарів, прибиральників, реставраторів і обслуговуючого персоналу.

Причина скорочення зарплат

У передмові до указу, що пояснює, чому зниження зарплат необхідно саме зараз, Папа Римський Франциск зазначив, що пандемія «негативно вплинула на всі джерела доходу Святого Престолу і держави Ватикан».

84-річний Франциск неодноразово заявляв, що не хоче звільняти людей у важкі для економіки часи, зазначає агентство. Згідно з новим указом, підвищення зарплати для всіх, крім трьох найбільш низькооплачуваних категорій працівників, буде призупинено до березня 2023 року.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Нагадаємо

Велика частина Італії повернулася в режим карантину 15 березня, через рік після повного закриття країни для стримування covid-19.

За обмеженнями, які затвердив уряди Маріо Драгі, з 15 березня закрилися школи, магазини і ресторани у більшій частині Італії. Маски для обличчя та соціальне дистанціювання залишаються обов'язковими.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».