Наслідки Brexit

У профільній асоціації вважають, що бюрократична тяганина і впровадження процедури контролю товарів на кордоні стали вагомішими факторами падіння експорту, ніж пандемія коронавіруса.

З початку 2021 року підприємствам і перевізникам довелося адаптуватися до нових торгових домовленостей, включаючи нові системи контролю для підприємств і митників у Північній Ірландії.

Уряд не підтвердив ці дані і відзначив, що після виходу країни з ЄС проблеми на кордоні були мінімальними.

Що передувало

Як відомо, після Brexit Британія та ЄС почали обговорення проблемних питань, пов'язаних із кордоном між Ірландією і Північною Ірландією.

Питання ірландського кордону загострилося минулого тижня. Спочатку напруженості додала заява ЄС, яку потім назвали помилковою, про намір контролювати експорт вакцин, в тому числі на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією.

У наступні дні в Північній Ірландії призупинили прикордонні перевірки товарів і тимчасово відвели персонал з двох портів через погрози.

Читайте також: Великобританія поступилася США в рейтингу країн для ведення бізнесу

Нагадаємо

За угодою про Brexit та її окремим протоколом по Ірландії та Північній Ірландії межа між двома частинами острова залишилася прозорою і після фінального виходу Британії з ЄС.

Щоб уникнути прикордонних перевірок тут, митний кордон змістили в порти Північної Ірландії. Тому товари, які їдуть з Британії до Північної Ірландії, і навпаки, також повинні проходити контроль.

Цим компромісом незадоволені пробританські юніоністи, які заявляють, що тепер фактично з'явився морський кордон між Північною Ірландією та Британією.

Читайте також: Британський парламент проголосує за законопроєкт про майбутні відносини з ЄС

Зробіть внесок в Simple Invest і отримайте 20% річних у гривні