Про що йдеться в документі

Документ передбачає, що прожитковий мінімум повинен бути вартісною величиною для визначення основних соціальних потреб людини.

Читайте також: Прожитковий мінімум хочуть прив'язати до рівня середньої зарплати за рік

Нові норми для розрахунку

Законопроєктом пропонується ввести такі нормативи для розрахунку таких виплат і зборів:

  • Базова величина для соцвиплат на дітей і виплат населенню: для розрахунку щомісячних нарахувань, які встановлюються до пенсії або соцдопомоги, яка виплачується замість пенсії, а також для стипендій, аліментів, компенсаційних виплат, допомоги по догляду і одноразових допомог.

  • Базова величина для грошових платежів та стягнень: для розрахунку штрафних санкцій та адміністративних стягнень.

  • Базова величина для адміністративних зборів: для розрахунку рівня плати за надання адмінпослуг.

Нагадаємо

З 1 грудня, як передбачено в держбюджеті на 2020 рік, прожитковий мінімум зріс на 71 грн — з 2118 грн до 2189 грн.

При цьому в Мінсоцполітики розрахували, що прожитковий мінімум для працездатних осіб повинен бути на рівні в 4,1 тис. грн на місяць проти 2,27 тис. грн, встановлених зараз.

Що відомо про прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум — це вартісна оцінка споживчого кошика, що включає мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я людини і забезпечення його життєдіяльності.

В Україні фактично існує два види прожиткового мінімуму: встановлений на рік законом про держбюджет і фактичний, який щомісяця розраховується Мінсоцполітики.

У період 2009−2014 років фактичний мінімум не перевищував офіційний більш, ніж на 25%. Потім різниця почала збільшуватися і до вересня 2019 року фактичний прожитковий мінімум перевищував законодавчо встановлений більш, ніж в два рази.