«На жаль, ми ще не повністю поза небезпекою. Комп'ютерні моделі передбачають, що пандемія може погіршитися в найближчий місяць або близько того. Але все одно, є дві причини сподіватися», — написав Гейтс.

Перша — маски, соціальна дистанція та інші речі, які уповільнюють поширення вірусу і рятують життя в той час, поки готуються вакцини.

Друга: вже навесні 2021 року вакцини і ліки, про які ви читали в новинах, почнуть надавати глобальний вплив. І хоча якісь обмеження і залишаться (наприклад, заборона збиратися великій кількості людей), число захворювань і смертей почне знижуватися. Принаймні, в забезпечених країнах. І життя повернеться до звичного режиму.

Читайте також: Ковід-вакцина від Pfizer спровокувала злет світового фондового ринку

«Минулої весни, коли масштаб пандемії covid-19 ставав зрозумілим, я написав, що „це — як світова війна, але ми все б'ємося на одній стороні“. Я з радістю пишу: оптимістичний прогноз про те, що світ об'єднався в боротьбі проти пандемії, виправдався. Ми б не просунулися настільки, якби уряди, компанії і вчені всього світу не працювали разом», — констатує співзасновник Microsoft.

Ця глобальна співпраця — одна з причин, яка дає надію. І не тільки надію на приборкання пандемії. На думку Гейтса, конкретні кроки також буде зроблено щодо іншої надзвичайно важливої проблемі: зміни клімату.

Читайте також: У ЄС схвалили використання вакцини від коронавірусу Moderna

«Рік по тому, мені здається, ми озирнемося на 2021 і вирішимо, що він був краще за 2020. Це поліпшення — можливо, не таке значне, але воно буде помітним, що вимірюється кроком вперед для багатьох людей по всьому світу», — прогнозує Гейтс.