Що стало нагальним питанням конференції

Учасників конференції цікавили насамперед реальні дії, які здійснює регулятор з огляду на нову ковідну реальність.

Як зазначив голова Нацбанку Кирило Шевченко, вже сьогодні Національний банк оновлює українське платіжне законодавство, модернізує систему електронних платежів з фокусом на роботу в режимі 24/7 та міжнародні стандарти, забезпечує розвиток віддаленої ідентифікації, впроваджує систему BankID НБУ. Також продовжується робота над проєктом з випуску е-гривні.

«Український фінсектор достатньо впевнено та із запасом міцності проходить карантинні обмеження. Значною мірою це пов’язано з його високою технологічністю. Світова пандемія прискорила цифровізацію фінансових послуг, і ми бачимо своїм завданням створити умови для подальшого швидкого прогресу у цьому напрямі», – наголосив у вступному слові Кирило Шевченко.

Детальніше про Open Banking

За словами Олексія Шабана, масштабною трансформацією наступних років стане імплементація євродирективи PSD2 та впровадження в Україні відкритого банкінгу (Open Banking). Це посилить конкуренцію на платіжному ринку та підвищить якість послуг. Такі норми передбачає законопроєкт про платіжні послуги, що вже зареєстрований у парламенті.

Читайте також: Криза прискорила розвиток фінтеха як основи відкритого банкінга

«Ми сподіваємося, що наступного року цей проєкт стане законом. Його називають законопроєктом про імплементацію PSD2 в Україні, хоча він не тільки про це. Зокрема, ми заклали у ньому можливість створення у НБУ регуляторного Sandbox. Цього дуже очікує ринок і створення Sandbox дозволить регулятору разом з учасниками ринку тестувати нові фінтех-послуги», – наголосив Олексій Шабан.

Open Banking передбачає, що банки повинні будуть відкрити свої API, до яких зможуть підключатися компанії, які надають платіжні послуги та отримали на це дозвіл від регулятора. Водночас відкритий банкінг не з’явиться сам по собі, зробити відкриті API неможливо без діалогу держави та учасників ринку.

«Після ухвалення закону банкам потрібно буде домовитися між собою, як повинні виглядати зручні та зрозумілі для всіх учасників стандарти відкритих API. Національний банк як регулятор планує розпочати таку дискусію вже на початку наступного року на умовах рівноправного партнерського діалогу з учасниками всього фінансового ринку», – зауважив заступник голови НБУ.

Читайте також: НБУ створить платформу Sandbox для роботи з фінтех-компаніями

Що ще очікується

Олексій Шабан додав, що, крім відкритого банкінгу, оновлене законодавство принесе платіжному ринку й інші можливості. Зокрема:

  • розшириться перелік платіжних послуг (замість однієї послуги з переказу коштів, що існує сьогодні, з'явиться сім фінансових та дві нефінансові послуги);
  • з'являться нові типи учасників ринку;
  • надавати послуги з переказу коштів можна буде без участі у платіжній системі;
  • небанківські учасники платіжного ринку зможуть відкривати платіжні рахунки і навіть випускати платіжні картки.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі