Карантинні обмеження, які було запроваджено в березні, знизили реальний дохід населення у ІІ кварталі 2020 року на 7,2% порівняно із показниками за аналогічний період минулого року, йдеться у звіті. Однією з причин цього стало суттєве зростання безробіття, яке сягнуло 10,3%. На реальний дохід також вплинуло зменшення на чверть отриманої з-за кордону зарплати трудових мігрантів.

Читайте такожВ Україні виникне армія «працівників за викликом»

Після послаблення карантинних обмежень у 3 кварталі та завдяки швидкій адаптації бізнесу до нових умов, основні складові доходу населення знову зростали, зазначає Нацбанк. Як пояснює директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, в цей час збільшувалися як зарплати отримані всередині країни, так і перекази від трудових мігрантів.

Зокрема, стрімко прискорилося зростання реальної зарплати у жовтні до 10,6% порівняно із показниками за аналогічний період минулого року. «На збільшення зарплати вплинуло підвищення мінімальної заробітної плати та відповідна індексація зарплати насамперед у бюджетній сфері, а також зростання доходів ІТ-працівників», — йдеться у звіті НБУ.

Що буде далі

Відповідно до прогнозу НБУ, у найближчі місяці реальний наявний дохід і надалі зростатиме, але темпи можуть сповільнитися. «Ключовий фактор ризику – посилення карантинних обмежень та пов’язана із цим невизначеність, особливо у сфері торгівлі та послуг. Ризики значних втрат прямо пов’язані з тривалістю і жорсткістю подальших карантинних обмежень», — зазначає регулятор.

В той же час, йдеться у звіті, доходи підтримуватиме відносно швидке відновлення заробітної плати в інших секторах, що відрізняє перебіг цієї кризи від попередніх.

Читайте також: Бюджет-2021: що буде з зарплатами, пенсіями та субсидіями

Як повідомляв «Мінфін», уряд визначив графік підвищення мінімальної заробітної плати в Україні. З 1 січня 2021 року — до 6 тис. грн., а з 1 липня 2021 року — до 6,5 тис. грн.