На чому грунтується документ

Документ ґрунтується на досвіді перших двох років реалізації макропруденційної політики, а також враховує підходи до регулювання небанківського фінансового сектору в зв’язку з набуттям НБУ повноважень з регулювання та нагляду за небанківськими фінансовими установами («спліт»).

Стратегія макропруденційної політики, оприлюднена наприкінці 2018 року, заклала основи для запровадження системної макропруденційної політики, яка має на меті посилити стійкість фінансової системи. Водночас вона фокусувалася виключно на банківському секторі.

Чому оновили стратегію

З огляду на «спліт» та розширення повноважень Національний банк оновив Стратегію.

На думку НБУ, небанківський фінансовий сектор нині не генерує системних ризиків через свої невеликі розміри, низьку взаємопов’язаність його учасників між собою та з банками, а також через особливості бізнес-моделей.

Читайте також: Нацбанк презентував Стратегію макропруденційної політики. Відео

Проте Національний банк надалі моніторитиме розвиток сектору та за потреби застосовуватиме макропруденційні інструменти, щоб убезпечити фінансову систему від накопичення системних ризиків та їх реалізації. Ці інструменти часто подібні до тих, які застосовуються у банківському сегменті.

Додатково уточнено фокус Стратегії в частині банківського сектору.

Цикл публікацій та оглядів фінансового сектору доповнено щоквартальними Оглядом небанківського фінансового сектору та Опитуванням про умови фондування, яке Національний банк планує розпочати в 2021 році.

Читайте також: Смолій розповів, як вплине макропруденційна політика на банки

На що впливатиме оновлення стратегії

Реалізація Національним банком оновленої Стратегії макропруденційної політики сприятиме стабільності фінансової системи, а отже і стійкому економічному зростанню.

Чому макропруденційна політика необхідна?

  • Макропруденційна політика вирішує питання, як підвищити запас міцності всієї банківської системи.

  • У макропруденційного регулювання є два перехресні завдання: захистити фінансову систему від решти економіки і решту економіки захистити від фінансової системи.